Antena Căutare

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri. 

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este ”autismul virtual”, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri.

Din decembrie 2007, data de 2 aprilie a devenit Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În toată lumea, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane. Autismul reprezintă o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

Autismul. Ce este autismul, simptome, factori de risc și tratament

În secolul vitezei și al tehnologiei se remarcă ”autismul virtual”, o tulburare de dezoltare cauzată în principal de excesul de timp petrecut de copii în fața ecranelor: tv, tablete, telefoane mobile.

Articolul continuă după reclamă

Studiile arată că tot mai mulți copii de vârste cuprinse între 0-3 ani petrec îngrijorător de multe ore în fața computerelor: peste 4-5 ore/zi, şi în unele situaţii chiar peste 10 ore/zi, la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. Psihologii atrag atenția că asupra pericolului la care sunt expuși copiii lăsați în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale: diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism.

S-a descoperit adevăratul motiv pentru care apare autismul! Ce îl provoacă

În România, psihologul Marius Teodor Zamfir, care a avut primul caz de autism anul 2007. A fost primul care a identificat, a observat, a realizat şi publicat primele studii legate de acest fenomen, pe care l-a denumit ”Autism Virtual” și a pus bazele campaniei care urmărește reducerea numărului de copii, cu diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament şi mai grav de ADHD sau chiar de autism, cauzate de vizionarea excesivă (peste 4-5 ore / zi) a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (mobil, tableta, calculator), în perioada de vârstă 0-3 ani.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtualMarius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului. sursa foto: Facebook

Diferența dintre autismul cunoscut și autismul virtual

Potrivit psihologului Mariua Teodor Zamfir, diferenţa la nivel neurologic dintre cele două tipuri de autism este următoarea:

”Dacă în cazul copiilor cu autism „clasic” afectarea neurologică este gravă şi presupune o distrugere ireversibilă a anumitor zone ale sistemului neurologic, mai precis distrugerea legăturilor dintre neuroni (sinapse, axoni, dendrite), în cazul copiilor cu „autism virtual” este vorba de o nedezvoltare corespunzătoare a sistemului neurologic, datorită lipsei de stimulare psiho-motrică, senzorială, afectivă şi psihosocială. Deci în acest caz nu este vorba de o distrugere a legăturilor neurologice, ci de inexistenţa lor sau de o reformatare a acestor legături, datorită unei stimulări necorespunzătoare. În majoritatea timpului, copilul primeşte doar anumite senzaţii (vizuale sau/şi auditive) provenite dintr-un mediu virtual, neexistând posibilitatea să coreleze aceste senzaţii vizuale şi auditive cu celelalte tipuri de senzaţii; vestibulare, tactile, de miros, de gust, neputând astfel să se dezvolte corespunzător la nivel neurologic”, a explicat acesta, într-un interviu acordat revistasinteza.ro.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual

Se vindecă ”autismul virtual”?

Marius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului, afirmă următoarele: ”Da, dar respectând anumite condiţii. În primul rând, o diagnosticare cât mai precoce, sub 2 ani. Cu cât vârsta identificării problemei este mai mică, cu atât problemele dispar mai repede. Condiţia cea mai importantă este eliminarea cauzei – consumul de mediu virtual, după care începerea cât mai urgentă a unui program de recuperare”, a explicat specialistul, potrivit sursei citate.

Autismul virtual, prezent și la adulți

Psihologul Marius Zamfir este de părere că și adulții sunt în pericolul de a dobândi această tulburare.”Orice persoană care petrece excesiv în faţa mediilor virtuale (la un adult vorbim de peste 7-8 ore pe zi), ajunge să se închidă în sine şi să evite contactele sociale. De exemplu, ceea ce am observat eu este că, la majoritatea persoanelor care lucrează în IT şi stau peste 8 ore pe zi în faţa calculatoarelor, se formează un profil diferit, mai puţin sociabil”, a explicat psihologul.

Monitoarele, înlocuite cu lumea cărților

Pentru a combate fenomenul de ”autism virtual”, specialiștii sfătuiesc părinții să le facă cunoștiță copiilor, mai întâi, cu lumea cărților, chiar când aceștia împlinește vârsta de 3-4 luni. Cum?

Aşază copilul comod pe o pernă şi răsfoiţi împreună o cărticică viu colorată, cu animale, copii, jucării. Lasă-l să atingă paginile, chiar dacă le mototoleşte sau le rupe. În felul acesta învaţă, se familiarizează cu cartea, îşi va putea exterioriza supărarea, veselia, plăcerea. Deocamdată, te vei limita la explicaţii scurte şi descrieri simple ale imaginilor, rostind clar cuvintele şi cu răbdare.

După vârsta de 2-3 ani este vremea poveştilor, iar copilul este capabil să asculte şi să fie atent când îi citeşti o poveste în întregime. Primii paşi în lumea fantastică trebuie făcuţi cu ajutorul cărticelelor simple, cu explicaţii şi repetiţii, scurte poezioare sau cântecele, este recomandarea psihologului Oana-Maria Udrea.

Citește și:

Vaccinare și autism. Vaccinul ROR nu cauzează autism, rezultatele celui mai amplu studiu din utimii ani

surse: revistasinteza.ro, cuvantul-ortodox.ro

Zeci de polițiști și jandarmi caută un bărbat condamnat pentru fapte grave. Apel disperat al autorităților către populaț... Învățământ obligatoriu de 15 ani. Principalele schimbări: Când încep și când termină copiii școala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x