Antena Căutare

40% din angajatii romani vor sa-si schimbe serviciul in urmatoarele 12 luni

Trei din patru romani cu varsta pana in 35 de ani ar pleca la munca in Europa, din cauza salariilor mici primite in tara. La nivel international, unu din patru angajati este dispus sa se mute din tara in care locuieste pentru a-si gasi un loc de munca mai bun.

Peste 50.000 de romani au plecat la munca in strainatate in primele trei luni din 2011, potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Tot statisticile spun ca trei din patru romani cu varsta pana in 35 de ani ar pleca la munca in Europa, din cauza salariilor mici primite in tara. De altfel, Romania se afla pe locul 4 in Uniunea Europeana in privinta mo­bi­li­ta­tii tinerilor, arata ultimul Euro­ba­ro­metru.

Pe de alta parte, potrivit aceluiasi sondaj, 53% din tinerii din Europa doresc sa lucreze intr-o alta tara europeana, dar lipsa banilor ii descurajeaza. Potrivit celui mai recent studiu GfK - Employee Engagement, 40% din angajatii romani doresc sa-si schimbe angajatorul in ur­ma­toarele 12 luni, tara noastra fiind astfel printre primele sase din lume la acest capitol.

Mai mult, aproape juma­ta­te dintre acestia isi cauta activ un loc de munca. Totodata, aproape o treime (31%) de­clara ca intentioneaza sa isi paraseasca actualul job imediat ce apare o opor­tu­ni­tate in alta organizatie si mai putin de jumatate (46%) nu au niciun gand sa plece in alta parte.

Articolul continuă după reclamă

Dor de duca

Potrivit studiului GfK, la nivel mon­dial situatia de pe piata muncii este dra­matica. GfK arata ca tarile care inca nu si-au revenit din recesiunea globala ar pu­tea deveni „orase-fantoma" din punc­tul de vedere al ocuparii fortei de mun­ca, daca se tine cont de faptul ca mai mult de un sfert dintre angajati spun ca sunt dispusi sa se mute in alta tara pen­tru a-si gasi un loc de munca mai bun.

La nivel global, angajatii tineri si cei calificati sunt mai predispusi sa resimta acest „dor de duca". Astfel, 41% din cei cu varsta intre 18 si 29 de ani sunt gata sa schimbe tara pentru a gasi un loc de munca mai bun, dintre care aproape o treime sunt detina­tori de diplo­me uni­ver­sitare (32%), si 37% titulari de doctorat, in vreme ce acelasi fenomen este intalnit la doar o cincime dintre anga­jati cu stu­dii gimnaziale (22%).

„Cercetarile noastre indica un risc cres­cut de «exod al creie­re­lor» in anul ur­mator, ceea ce ridica probleme serioase companiilor si tarilor care asteapta sa isi revina din criza", ex­pli­ca Anca Zam­firescu, Senior Research Con­sultant, expert GfK in studiile Em­ployee Engagement.

Potrivit acesteia, un sfert din­tre muncitori, dar si dintre an­gajatii din servicii sau care au munca de birou sunt dispusi sa isi caute de lucru in alte tari, aceasta cifra fiind chiar mai mare in ca­zul celor cu studii supe­ri­oare.

„In plus, o treime dintre persoa­ne­le active in func­tii de cercetare si dez­voltare sunt de ase­me­nea dornice sa lu­creze peste hotare - functii considerate in foarte multe tari ca fiind cheia pentru redresarea economica", spune expertul GfK.

Tot articolul, in Financiarul

Foto: Intactimages

UPDATE! Soferii RATB, in greva dupa anuntul curselor de noapte: Pe liniile de tramvai 41 si 32 nu se mai circula!... Covasna: Viperele au atacat din cauza caniculei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x