Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focsani, 72km E de Sfantu-Gheorghe, 72km N de Buzau, 87km E de Brasov, 87km S de Bacau, 89km SV de Barlad
A fost cutremur de 3,1 grade pe scara Richter sâmbătă dimineață, în România
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au transmis că magnitudinea cutremurului produs sâmbătă dimineaţă, în zona seismică Vrancea, a fost de 3,1 grade pe scara Richter.
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP transmite:
În ziua de 10 Februarie 2024, la ora 05:29:04 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 73.9 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focsani, 72km E de Sfantu-Gheorghe, 72km N de Buzau, 87km E de Brasov, 87km S de Bacau, 89km SV de Barlad.
Avertizare de la experți! Ce prevestesc seismele repetate și de mică intensitate
Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește frecvența cutremurelor, dar și intensitatea scăzută a acestora. Ce prevestesc cutremurele mici și dese?
Experții susțin că o serie de cutremure minore pot prevesti un seism devastator. Această serie de cutremure mici nu are capacitatea să elibereze energiile de sub pământ care ar putea să erupă într-o zi.
Cutremurele sunt generate de mișcarea plăcilor tectonice, iar atunci când se manifestă cu violență, cutremurele se pot transforma în catastrofe, afectând sau chiar distrugând orașe întregi porovocând moartea a mii de oameni.
Cutremurele de intensitate mică, așa-numitele seisme "tăcute", dureaza zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie fiind infofensive, în vreme ce cutremurele majore nu țin mai mult de câteva zeci de secunde și rar depășesc un minut, dar produc dezastre inimaginabile.