A murit Mircea Mureșan, regizorul care a fascinat generații întregi cu capodopera „Toate pânzele sus”

Mircea Mureșan, cel mai vârstnic regizor român, a murit, la vârsta de 91 de ani.

A murit Mircea Mureșan

Astăzi „pânzele se coboară”, în memoria lui Mircea Mureșan, regizorul care a scris pagini importante în istoria cinematografiei românești.

„A murit în spital, azi dimineaţă, la ora 8,00. Nu este vorba de coronavirus, a fost o boală necruţătoare. Era un domn distins, 91 de ani. (...)

Îmi pare foarte rău, o asemenea personalitate, care era un om deosebit, un coleg deosebit, un om care sprijinea în permanenţă şi cineaştii tineri şi care avea foarte mare grijă de semenii lui de vârste mai înaintate”, a precizat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, pentru Agerpres.

Generații întregi de tineri și adulți s-au bucurat la fiecare episod al serialului „Toate pânzele sus”.

Ecranizarea romanului „Răscoala”, al scriitorului Liviu Rebreanu, l-a dus pe Mureșan pe lista scurtă a cineaştilor români premiaţi la Cannes.

Născut la Sibiu

Cel care avea să marcheze fără drept de apel cinematografia românească, Mircea Mureșan, s-a născut la Sibiu, la 11 noiembrie 1928.

Încă de la debutul din anii '60, era evident că Mureșan avea un viitor strălucit în față. A fost primul din generația sa care s-a făcut remarcat dincolo de granițele României, primind premiul „Première Oeuvre” la Cannes în 1966.

Citește și:

Au îngropat-o de vie. Când au deschis sicriul, trupul îi era răsucit și părul smuls. Cum a murit, în chinuri, marea cântăreață Ileana Sărăroiu: „Nu văd pe nimenea! Vai de inimioara mea!"

Mircea Mureșan s-a îndrăgostit de filme

Cary Grant și Joan Fontaine au aprins flacăra în inima tânărului Mircea Mureșan. A studiat și a absolvit secţia de regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955 şi a debutat în 1961, cu filmul „Toamna se numără…”, cu Vasilica Tastaman şi Dumitru Furdui.

Citește și:

Citește și
Bogdan de la Ploiești, cantaret de manele
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
colaj de fotografii cua ndreea si radu la mireasa
Cum s-au pozat Andreea din sezonul 2 și Radu de la Mireasa sezon 3, după ce s-au declarat un cuplu
Cum s-au pozat Andreea din sezonul 2 și Radu de la Mireasa sezon 3, după ce s-au declarat un cuplu
anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Mesajul fostei soții a lui Laurențiu Reghecampf după ce antrenorul a anunțat că vrea să divorțeze. Ce spune Mariana Pfeiffer
Mesajul fostei soții a lui Laurențiu Reghecampf după ce antrenorul a anunțat că vrea să divorțeze. Ce spune Mariana Pfeiffer
Mai multe articole

Stela Popescu, fotbalista. A arbitrat la inaugurarea stadionului ”Jiul” din Petroșani. 45.000 de oameni pe gradene. ”A dat un șpiț de a ras patru megieși din tribună!”

Filme cu peste un milion de spectatori în cinematografe, în comunism și după

A stat pe scaunul de regizor în 21 de producții. Pentru nouă dintre ele, a fost ș cel care a semnat scenariul.

Filmele marca Mircea Mureșan strângeau (mai puțin trei dintre ele) peste un milion de spectatori în sălile de cinematograf.

Citește și:

”Actorul și sălbaticii”, Everestul marelui TOMA CARAGIU. ”Asta vreți voi? O Românie cenușie? Păi poporul ăsta râde de 2.000 de ani!”

Este singurul regizor român care a reusșit această performanță și după 1990, cu „Miss Litoral” şi „A doua cădere a Constantinopolului”, cu 1.387.903, respectiv 1.319.161 de bilete vândute.

Nu avem cum să uităm serialul „Toate pânzele sus!”, ce a adunat generații întregi în fața ecranului și i-a pus în „aceeși barcă” pe unii dintre cei mai iubiți actori români: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu Colea Răutu, cu apariții speciale ale Tamarei Buciuceanu și Florina Cercel.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri