Astăzi „pânzele se coboară”, în memoria lui Mircea Mureșan, regizorul care a scris pagini importante în istoria cinematografiei românești.
Generații întregi de tineri și adulți s-au bucurat la fiecare episod al serialului „Toate pânzele sus”.
Ecranizarea romanului „Răscoala”, al scriitorului Liviu Rebreanu, l-a dus pe Mureșan pe lista scurtă a cineaştilor români premiaţi la Cannes.
Născut la Sibiu
Cel care avea să marcheze fără drept de apel cinematografia românească, Mircea Mureșan, s-a născut la Sibiu, la 11 noiembrie 1928.
Încă de la debutul din anii '60, era evident că Mureșan avea un viitor strălucit în față. A fost primul din generația sa care s-a făcut remarcat dincolo de granițele României, primind premiul „Première Oeuvre” la Cannes în 1966.
Citește și:
Mircea Mureșan s-a îndrăgostit de filme
Cary Grant și Joan Fontaine au aprins flacăra în inima tânărului Mircea Mureșan. A studiat și a absolvit secţia de regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955 şi a debutat în 1961, cu filmul „Toamna se numără…”, cu Vasilica Tastaman şi Dumitru Furdui.
Citește și:
Filme cu peste un milion de spectatori în cinematografe, în comunism și după
A stat pe scaunul de regizor în 21 de producții. Pentru nouă dintre ele, a fost ș cel care a semnat scenariul.
Filmele marca Mircea Mureșan strângeau (mai puțin trei dintre ele) peste un milion de spectatori în sălile de cinematograf.
Citește și:
Este singurul regizor român care a reusșit această performanță și după 1990, cu „Miss Litoral” şi „A doua cădere a Constantinopolului”, cu 1.387.903, respectiv 1.319.161 de bilete vândute.
Nu avem cum să uităm serialul „Toate pânzele sus!”, ce a adunat generații întregi în fața ecranului și i-a pus în „aceeși barcă” pe unii dintre cei mai iubiți actori români: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu Colea Răutu, cu apariții speciale ale Tamarei Buciuceanu și Florina Cercel.