Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

A primit cadou rinichii de care avea nevoie în prima zi de Crăciun! Operaţia a fost o premieră

Un bărbat de 52 de ani din Piatra Neamt a primit, în prima zi de Crăciun, rinchii de care avea nevoie pentru a supravietui.

Transplant de rinichi în prima zi de Crăciun

Omul, diagnosticat cu o boală autoimună, făcea dializă de cinci ani, iar starea lui se deteriora. Şansa la viaţă a primit-o de la un donator aflat în moarte cerebrală. Operaţia de transplant a durat nu mai puţin de 9 ore şi a fost prima de acest fel, efectuată în capitala Moldovei.

Chiar în ajunul Crăciunului, rudele unui bărbat 62 de ani din Buzău, aflat în moarte cerebrală au decis să salveze alţi semeni aflaţi pe lista de aşteptare. O echipă complexă de medici a prelevat de la pacient rinichii, ficatul şi corneea. Acestea au fost trimise la Spitalul Clinic Parhon din Iaşi. Un bărbat avea să primească chiar în prima zi de Crăciun cel mai frumos cadou, după ani de zile de suferinţă.

Pacientul a primit doi rinichi noi, iar operaţia de transplant care a durat nu mai puţin de nouă ore a fost una maraton. Prima de acest fel, efectuată în capitala Moldovei, a spus prof. Dr. Adrian Covic, sef compartiment Transplant renal Spitalul Clinic Dr C. I. Parhon Iași

Medicii spun că anul 2019 a fost un an slab din punct de vedere al transplanturilor de organe realizate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. La spitalul ieşean doar 10 pacienţi au primit o şansă la o viaţă normală datorită unei astfel de intervenţii.

Recomandari