România este din nou în centrul unui scandal medical la nivel european. De data aceasta în vizorul jurnaliştilor danezi a intrat Facultatea de Medicină din Oradea. Exemplul lor: un tânăr care a terminat facultatea la noi a fost concediat după numai patru zile. A consultat zeci de bolnavi care s-au plâns că nu ştia nici măcar să-i examineze şi le-ar fi pus diagnostice greşite.
Într-un reportaj difuzat de televiziunea naţională din Danemarca, Facultatea de Medicină de la Oradea a fost prezentată drept "fabrica de mediocrii". Jurnaliştii danezi veniţi special în România susţin că de aici, absolvenţii ies foarte slab pregătiţi, iar profesorii cer bani studenţilor pentru a-i promova la examene.
Jurnaliștii danezi, pe urma medicului contestat
Facultatea de Medicină din Oradea a intrat în atenţia reporterilor din Danemarca după ce un tânăr somalez cu cetăţenie daneză, posesor de diplomă eliberată la Oradea a dovedit că nu ştie nici măcar noţiuni elementare. În 2017, s-a angajat ca medic generalist supleant într-o clinică şi după patru zile a fost concediat. Din cei 69 de pacienţi care i-au trecut prin mână, aproape toţi s-au plâns că medicul n-a ştiut nici măcar să-i examineze. Şi nu e de mirare. La examenul de licenţă a luat 5 pentru lucrarea scrisă.
Jurnaliştii danezi susţin că bărbatul nici măcar nu avea dreptul să se înscrie la o facultate, deoarece diploma de Bacalaureat de la un liceu din Copenhaga este de fapt falsă.
6000 de euro pentru fiecare an de studiu
În prezent, la Facultatea de Medicină din Oradea învaţă 736 de studenţi străini care plătesc pentru fiecare an de studiu 6.000 de euro. Unii dintre ei au auzit de acest caz.
Nu e prima oară când o facultate din România e în centrul unui astfel de scandal. Anul trecut, mai mulţi asistenţi medicali au fost prinşi în Suedia cu diplome false emise la Târgu Mureş. Iar în 2015, 94 de tineri din Franţa, Maroc şi Polonia au constatat că nu sunt studenţi ai Faculăţii de Medicină din Iaşi, deşi trecuseră prin procedurile de admitere şi plătiseră toate taxele.