Antena Căutare

Absolvenții de liceu care nu merg la facultate beneficiază de ajutor de șomaj. Care e valoarea și ce acte trebuie depuse

Absolvenții de liceu care nu se pot înscrie la facultate pot primi un ajutor de șomaj timp de șase luni. Iată care e valoarea acestuia, dar și ce documente trebuie să depună pentru a beneficia de îndemnizație!

Galerie
Absolvenții de liceu care nu merg la facultate beneficiază de ajutor de șomaj. Care e valoarea și ce acte trebuie depuse | Shutterstock

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a reamintit recent condițiile în care absolvenții de liceu pot beneficia de acest ajutor din partea statului, dar și care sunt procedurile necesare pentru a-l obține. Iată toate detaliile mai jos!

Citește și: Actele necesare pentru șomaj în 2024. Cine sunt persoanele care pot beneficia de ajutorul de la stat și ce sumă se oferă

Ce îndemnizație primesc absolvenții de liceu care nu pot merge la facultate

Absolvenții de studii liceale, postliceale sau universitare se pot confrunta cu provocarea găsirii unui loc de muncă imediat după absolvire. Pentru a veni în sprijinul acestora, legislația din România oferă posibilitatea de a solicita indemnizația de șomaj conform prevederilor Legii nr. 76/2002.

Articolul continuă după reclamă

Conform legii, sunt asimilate șomerilor persoanele care au absolvit instituții de învățământ și nu s-au angajat într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire. Astfel, absolvenții pot solicita ajutor de șomaj în această situație.

Procedura de obținere a ajutorului de șomaj și documente necesare:

Înregistrarea la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM): Absolvenții trebuie să se prezinte la agenția pentru ocuparea forței de muncă din zona lor de domiciliu în cel mult 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

Documentele Necesare:

Potrivit avocatnet.ro, pentru a fi înregistrați, aceștia trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Actul de identitate;
  • Diploma de absolvire sau o adeverință care atestă data absolvirii;
  • Curriculum Vitae.

După depunerea dosarului se vor efectua următorii pași:

Evaluarea Situației: După înregistrare, ANOFM va evalua situația fiecărui absolvent și va verifica îndeplinirea criteriilor pentru acordarea ajutorului de șomaj.

Acordarea Indemnizației: Indemnizația de șomaj se acordă doar după expirarea celor 60 de zile de la absolvire și se primește timp de șase luni, calculată de la încheierea acestei perioade. Valoarea indemnizației lunare este o sumă fixă, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR).

În anul 2024, valoarea indemnizației lunare pentru absolvenți este de 330 de lei, fiind calculată în funcție de valoarea ISR în acel an. Această sumă poate reprezenta o resursă semnificativă pentru absolvenți în timp ce își caută un loc de muncă potrivit pregătirii lor, transmite o sursă.

Excepții și condiții în ceea ce privește ajutorul de șomaj

Există, însă, și unele excepții și condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutorul de șomaj. De exemplu, absolvenții nu beneficiază de ajutor de șomaj dacă refuză un loc de muncă potrivit pregătirii lor sau nivelului studiilor. De asemenea, cei care sunt admiși sau urmează cursuri în altă formă de învățământ la momentul solicitării ajutorului nu sunt eligibili.

În concluzie, ajutorul de șomaj oferă oportunitatea de sprijinire a absolvenților care se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă imediat după absolvire, potrivit unei surse.

Depunerea documentelor necesare și respectarea termenelor sunt cruciale pentru accesarea acestui ajutor, care poate reprezenta un sprijin esențial în perioada de tranziție către piața muncii.

Vlad Pascu află astăzi dacă va fi acuzat de omor calificat. Înainte de a afla verdictul, tânărul are o nouă cerință... Căsătoriile vor putea fi înregistrate și online de anul acesta. De ce acte ai nevoie pentru starea civilă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute
Super Neatza, 13 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Cer noros și temperaturi scăzute Luni, 13.01.2025, 08:26
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x