Căutare Live

Acoperișul casei. Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont

Ca să fie completă, o casă are nevoie de un acoperiș perfect, pentru că acesta este elementul care protejează împotriva factorilor externi. Există câteva detalii de care trebuie să ții cont la construcția acoperișului. Dacă nu vei face asta, casa va fi expusă riscurilor.

Acoperișul casei. Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont

În armonie cu casa

Acoperișul are rolul de a proteja, în același timp, elemente importante de structură: fundația, pereții și placa superioară care acoperă casa. Pentru a fi însă cu adevărat eficient și durabil, există câteva elemente care necesită o atenție specială, iar tabla de acoperis este în fruntea listei. Este esențial ca aceasta să fie aleasă în funcție de proprietățile ei și să fie montată pe o structură corect realizată.

Panta acoperișului, adică unghiul dintre planul acestuia și planul orizontal, este elementul definitoriu pentru aspect, de acest detaliu depinzând în mod esențial și rezistența acoperișului în fața intemperiilor și a condițiilor climatice. O pantă mai mică de 15 grade este utilă în zonele secetoase, unde nu există zăpadă, iar cele cu panta mai mare (peste 15 și sub 45 de grade) sunt ideale în zonele cu precipitații și zăpadă. Acestea sunt cele care asigură o bună rezistență la presiunea exercitată de o pătură groasă de zăpadă și favorizează scurgerea apei și alunecarea zăpezii.

Nu în ultimul rând, elementele estetice trebuie să fie în acord perfect cu detaliile casei. Un acoperiș trebuie să se armonizeze cu întreaga arhitectură a casei și să ofere o protecție reală împotriva intemperiilor.

Sistemul de scurgere a apei de ploaie

Sistemul care asigură drenarea corectă și colectarea la nivelul solului sau în bazine plasate în subsol a apelor din precipitații este obligatoriu. Deseori sistemul pluvial este ignorat sau instalat incomplet, iar apa de ploaie udă pereții, se infiltrează în fundație și în timp produce mari daune casei (umezeală, igrasie, deteriorarea fațadei). Este extrem de folositor ca sistemul de scurgere a apei să fie făcut temeinic pentru că acesta crește valoarea casei, dar și durata sa de viață.

Corect realizat, sistemul pluvial de colectare a apei face față și precipitațiilor foarte abundente, fără a afecta pereții sau fundația. Din acest motiv, burlanele, jgheaburile și cârligele din metal care le susțin trebuie să se îmbine perfect.

Este foarte important de spus că tabla de pe acoperiș și sistemul de burlane și jgheaburi de colectare sunt unice și trebuie gândite pentru fiecare casă în parte. Trebuie luate în calcul dimensiunile casei, panta acoperișului, forma acestuia și materialele din care este realizat.

Izolația termică

Un acoperiș trebuie dublat de o izolație termică corect montată. Este vital să alegi materialele potrivite. Cea mai eficientă soluție de izolare termică este vata minerală. Aceasta menține constantă temperatura, fiind un bun izolator atât la temperaturi scăzute, cât și la cele ridicate. Grosimea stratului izolator este cea care face cu adevărat diferența între o izolare bună și una care se va dovedi ineficientă. Contează materialele exterioare ale acoperișului, panta acestuia și orientarea casei.

O izolare bine realizată înseamnă o casă eficientă energetic, un consum redus de combustibil pentru încălzire și un confort termic bun în timpul verii.

Citește și
laurentiu reghecampf la costum
Laurențiu Reghecampf a apărut în public cu iubita sa, Corina "Bilcon" Caciuc. Cum i-au surprins paparazzi
Laurențiu Reghecampf a apărut în public cu iubita sa, Corina "Bilcon" Caciuc. Cum i-au surprins paparazzi
raluca si ion de la mireasa cand se tin de mana
S-a scris că mama lui Ion este educatoarea fiicelor Gabrielei Cristea. Care e adevărul
S-a scris că mama lui Ion este educatoarea fiicelor Gabrielei Cristea. Care e adevărul
Colaj cu vânt și ninsoare
Alertă meteo! Cod galben de vreme rea. În ce zone sunt așteptate ninsori viscolite în următoarea perioadă
Alertă meteo! Cod galben de vreme rea. În ce zone sunt așteptate ninsori viscolite în următoarea perioadă
Mai multe articole

Ventilația și gura de vizitare

Gurile de aerisire, prin care se asigură o ventilare eficientă cu scopul eliminării excesului de căldură și a vaporilor de sub învelitorile acoperișului, sunt un element important care susțin buna funcție a acoperișului. La aceasta se poate adăuga, eventual, o fereastră de ieșire pe acoperiș, utilă pentru investigațiile anuale și pentru eventuale reparații.

Se cuvin menționate și lucarnele (acele elemente de decor în stil clasic, care permit montarea unor ferestre verticale, pe un acoperiș în pantă) și luminatoarele pe care le poți instala la montarea inițială a acoperișului, dacă podul casei poate fi locuibil.

Elemente de siguranță

De regulă, aceste elemente de siguranță sunt opționale, dar extrem de utile. Cele mai des utilizate și recomandate sunt parazăpezile și paratrăsnetul. Primele au rolul de a bloca alunecarea stratului de zăpadă de pe acoperiș și implicit riscul de accident. Paratrăsnetul este și el indicat mai ales dacă locuința este una mai înaltă și are multe elemente metalice. Nu în ultimul rând, materialele combustibile folosite la realizarea acoperișului trebuie să aibă proprietăți ignifuge, pentru siguranță.

Frumusețea și siguranța unei case depinde de fiecare element de construcție în parte. Acoperișul protejează pereții, pereții susțin acoperișul, toată structura se sprijină pe fundație, care la rândul ei este protejată de acoperiș. Și totul trebuie să fie în echilibru perfect și în armonie estetică, pentru că o eroare de construcție a unui element va afecta întreaga casă.

Sursa foto: unsplash.com

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Cum au ajuns mai mulți minori să fie cercetați pentru amenințare teroristă! Apelurile lor au pus pe jar zeci de polițișt...
Parteneri
Ce este grăsimea abdominală. 4 motive care pot duce la apariția acesteia
Grăsimea abdominală, așa cum îi spune și numele, este acea grăsime care se acumulează în zona abdomenului. Cunoscută și drept grăsime viscerală, aceasta acaparează organele abdominale, printre care ficatul și intestinele. Aceasta este extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră și poate duce la creșterea riscului de a face diabet.
Catine.ro
Ultimele știri