Pana acum, Directia Silvica din Prahova a strans peste 40 de tone de catina. Nu trimite insa nimic in tara. Chiar daca fructele de padure sunt folosite in industria farmaceutica si cosmetica, in Romania nu exista nicio fabrica de prelucrare.
Catina se duce, insa, la export, in tari precum Germania si Austria, unde este folosita pentru ceaiuri, in industria farmaceutica, siropuri, uleiuri, fiind foarte bogata in vitamina c.
Iar afacerea silvicultorilor este extrem de profitabila. Cumpara catina de la taranii din zonele de deal si munte. Ii platesc pe oameni cu 3 lei pe kilogram.
Dupa ce catina ajunge la cei de la Directia Silivica, este atent aleasa, cantarita, pusa in saci si trimisa mai departe la depozitul frigorific din Ploiesti. De aici pleaca spre Germania si Austria.
"Pretul pe care il obtinem este de circa 1000 euro pe tona, iar pentru macese si paducel, intre 550-600 de euro pe tona", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Prahova, Sorin Vintila.
Anul trecut, Directia Silvica a facut un profit de 120.000 de euro din exportul de fructe de padure. Din pacate, anul acesta, productia de catina este mult mai slaba din cauza secetei.