În mai multe oraşe, în intervalul orar 11-13, poliţiştii şi jandarmii au interzis celor sub 65 de ani accesul în pieţe.
Îmbulziţi, umăr la umăr, mulţi fără măşti sau mănuşti de protecţie, românii au invadat pieţele din Bucureşti. În Joia Mare, bătrâni şi tineri au fost prinşi în febra cumpărăturilor. În Obor şi în piaţa Gorjului, majoritatea oamenilor nu au mai ţinut cont de distanţarea socială. La intrare, au fost cozi de sute de metri. Mulţi şi-au pierdut răbdarea şi au plecat acasă cu sacoşele goale. În timp ce poliţiştii au încercat să ţină sub control mulţimile de oameni.
Localitatea Reteag din judeţul Bistriţa Năsăud riscă să devină al doilea Ţăndărei al Romaniei
"Noi, bătrânii care avem două ore, nu ştiu de ce ne intercalăm cu tinerii.", spune o femeie.
Pentru un plus de siguranţă, toate pieţele din Capitală au montat dispensere cu dezinfectant. Şi mai mult decât atât, au pus între tarabe marcaje pentru distanţarea socială.
Situaţia a fost aceeeaşi şi în centrele comerciale. Nici în pandemie, românii nu concep să nu aibă masa de Paşte plină.
În jurul orei 12.30, hypermarketul era extrem de aglomerat. Într-adevăr, vorbim despre intervalul orar în care au voie şi vârstnicii să iasă din case. Cei trecuţi de vârsta de 65 de ani sunt cei mai mulţi dintre cei care nu au astfel de protecţii cum ar fi masca sau mănuşi.
Localitatea Crăciuneşti din Mureș ar putea fi a treia din ţară care intră în carantină totală
În Iaşi, autorităţile locale au impus restricţii suplimentare pentru protejarea oamenilor în perioada sărbătorilor.
În ultima şedinţă a comitelului local pentru situaţii de urgenţă s-a stabilit ca în pieţele agroalimentare din Iaşi, în intervalul 11-13, au voie în piaţă cu precădere persoanele cu vâsta de peste 65 de ani. Mai mult decât atât, a fost limitat şi numărul de persoane care au voie odată în interior, la 100. Dar şi timpul pe care-l au la dispoziţie pentru cumpărături la doar 30 de minute.
O asistentă medicală din Ţăndărei, al treilea cadru medical care a murit din cauza COVID-19
Măsura a fost implementată şi în piaţa centrală din Craiova. Dar efectele nu au fost cele aşteptate.
Toată aglomeraţia din pieţe se mută mai apoi în mijloacele de transport în comun unde riscul de infecţie este şi mai mare pentru că oamenii se îmbulzesc într-un spaţiu închis.
În Suceava, cel mai mare focar al României, intervalul dedicat celor în vârstă pentru cumpărături a venit cu blocaje pe bulevardul principal al oraşului. Poliţiştii au dat amenzi pe bandă rulantă.
Şi în Sighetu Marmaţiei, în faţa tarabelor pline cu trufandale, sute de oameni au uitat de propria lor protecţie. Nu au respectat distanţarea socială şi nici nu au purtat măşti, deşi acestea sunt obligatorii în tot judeţul.