Românii care au centrale termice mai vechi de zece ani ar trebui să pună deja bani deoparte pentru unele noi. Nu doar că aparatele învechite au un consum mai mare, dar generează şi pierderi de căldură. Pe piaţă există, deja, soluţii mai eficiente, pentru că în sezonul rece factura la încălzire să fie redusă chiar şi cu 20 la sută.
Aparatele vechi le aduc românilor pagube de zeci de lei în fiecare lună, în sezonul rece. Au un randament de 80%. În timp ce eficienţa centralelor noi este mai bună.
Centralele în condensare, de pildă, costă mai mult, dar investiţia este mai repede amortizată. Consumă mai puţin şi încălzesc locuinţa mai rapid.
Poate fi vorba de o diferenţă de 15-20 la sută, poate chiar mai mult faţă de consumul unei centrale vechi, în utilizare de 10, 15 ani.
Dacă vorbim de o casă de aproximativ 150 de metri pătraţi cu patru persoane, costurile pe sezonul de iarnă sunt undeva la 3.500-4.000 de lei şi cu o centrală în condensaţie putem să le reducem undeva cu 20 la sută, 25 la sută, deci undeva cu 700, 800 de lei pe sezon.
Tinerii și adulții se pot împrumuta fără dobândă. Ce condiții trebuie să îndeplinească... Toată România e în alertă! Val de epidemii în rândul copiilor. Cum pot fi feriți...