Este alertă în România, după ce la graniţa de est a ţării a avut loc o scurgere radioactivă! Autoritățile au încercat să ascundă acest incident, dar informațiile apărute în presă și în mediul online arată că avem de-a face cu o situație gravă!
Mai exact, scurgerea radioactivă a avut loc la 125 de km de Iaşi, la Uzina Metalurgică din Râbniţa, Transnistria. Nivelul radiaţiei din zona respectivă ar depăşi de 300 de ori norma admisă, anunță surse locale.
Presa de peste Prut informează despre o scurgere radioactivă produsă la Uzina metalurgică din Râbniţa (Transnistria), în urma căreia nivelul radiaţiei în jurul sitului - aflat la circa 140 de kilometri distanţă de Chişinău - ar fi depăşit de 300 de ori norma admisă. Incidentul s-a produs la începutul lunii martie în Transnistria, însă mass-media de la Chişinău de abia acum a putut să informeze opinia publică, după ce guvernul moldovean a confirmat - cu întârziere - producerea incidentului.
Informația s-a răspândit rapid pe internet și pe diferitele site-uri de socializare.
Mai mult decât atât, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale. Angajaţilor Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă.
Autorităţile de la Chişinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populaţie.
'Confirmăm că un astfel de incident a avut loc în cursul lunii martie, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale', se menţionează într-un comunicat al instituţiei citate. 'La faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor' incidentului', afirmă acelaşi comunicat, conform Agerpres.
Specialiştii de la Chişinău susţin că, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă. Însă speculaţiile curg în valuri pe reţelele de socializare, în unele dintre postări făcându-se analogii cu avaria de la Cernobâl de acum 30 de ani, când în primele zile de la incident autorităţile sovietice au evitat să facă publică catastrofa.
Sursa: antena 3, observator.tv, Agerpres
Caz teribil la Timișoara! Motivul pentru care un bărbat a încercat să-și dea foc în mijlocul zilei, sub ochii trecătoril... Statul vrea să dea bani deținuților care au fost arestați în condiții necorespunzătoare...