Căutare Live

Alpinistul Horia Colibăşanu a pus drapelul pe acoperișul lumii și a înfruntat moartea, sub cerul liber: "Încă sunt morţi pe ruta de pe Everest. Au mai curăţat din ei, au mai împins la vale"

A ajuns la altitudinea unde zboară doar avioanele. Şi a urcat pe vârful Everest fără oxigen şi fără şerpaşi. Horia Colibăşanu a doborât un nou record. Un nou vârf, o nouă provocare. Acum, pentru alpinistul timişorean, nici Everestul nu mai are secrete.

A ajuns la altitudinea unde zboară doar avioanele. Şi a urcat pe vârful Everest fără oxigen şi fără şerpaşi. Horia Colibăşanu a doborât un nou record. Un nou vârf, o nouă provocare. Acum, pentru alpinistul timişorean, nici Everestul nu mai are secrete.

"În momentul în care ajungi pe vârf este o bucurie imensă pe care o simţi când ajungi în tabăra de bază. Am avut sentimentul că nu se mai termină odată. eram ca-n Jack şi vrejul de fasole. Tot urcam, urcam şi nu se mai termina şi în momentul în care am ajuns pe vârf, care e aşa.ca un acoperiş de casă şi am văzut în partea cealaltă celelalte echipe care veneau din partea sudică mi-am dat seama că în sfârşit s-a terminat", povestește Horia Colibășanu.

O expediţie unde îndoiala nu-şi are locul. O expediţie în premieră pentru România.

"Fără oxigent, pentru că este vorba de o etică. Cu oxigen poate oricine şi e chiar simplu. Muntele Everest are o valoare absolută. Are o înălţime absolută şi o valoare absolută care nu e dată de faptul că trebuie să urci 8.800 d m la -32 de grade. Marea dificultate e dată de aerul rarefiat. Oricând scoţi acest aer e ca şi când te-ai duce la maraton cu bicicleta şi ceilalţi aleargă", mai povestește alpinistul.

Însă nu doar muntele i-a pus piedici. Ci şi oamenii. La peste 7.000 de metri altitudine, românului i s-a furat cortul.

Steagul României a ajuns pe cel mai înalt punct de pe pământ. Horia Colibăşanu a devenit primul român care cucereşte Everestul fără oxigen şi fără şerpaşi

"Pentru mine a fost dezastruos. Era, pur şi simplu, sfârşitul expediţiei, doar că eu nu am vrut să renunţ şi am căutat nişte variante. La 8.300 mi s-a spus că nu mai e loc, sunt pieton al cerului. am căutat toate soluţiile pentru a nu renunţa".

Şi-a continuat drumul. Un drum, spun unii, al morţii. Şi unde doar cei puternici reuşesc:

"Încă sunt morţi pe ruta de pe Everest. am înţeles că din 40 au mai curăţat din ei, au mai împins la vale ca să nu încurce drumul".

Revoltător! Carne de pui cu viermi, legume şi fructe mucegăite, pe rafturile unui supermarket!... Horoscopul de joi e cu surprize mari! Unii se îmbogățesc, alții plâng cu lacrimi amare!...
Parteneri
Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant
Dacă ți-ai propus să testezi deserturi delicioase cu gusturi interesante, poți începe cu rețeta de ruladă cu ciocolata și chili, o prăjiură cu gust picant.
Catine.ro
Ultimele știri