Antena Căutare

Amenințări cu o armă de distrugere în masă la Aeroportul Otopeni și la Gara de Nord! Brigada Antiteroristă a SRI, în alertă!

Amenințări cu gaz sarin au vizat, marți seară, Aeroportul Otopeni și Gara de Nord din București, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

UPDATE: Conducerea Aeroportului Internațional „Henri Coandă” anunță că amenințarea cu gaz sarin s-a dovedit a fi falsă.

Amenințări cu gaz sarin au vizat, marți seară, Aeroportul Otopeni și Gara de Nord din București, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

Potrivit CNAB, un apel la 112 a anunțat anunţa amplasarea unor butelii cu gaz sarin la aeroportului „Henri Coandă", o ameninţare similară vizând şi Gara de Nord din București.

Astfel, au fost făcute verificări suplimentare la terminalul de pasageri al aeroportului „Henri Coandă".

„În această seară, la oră 17.40, pe numărul unic de urgenţă 112 a fost primită o ameninţare din partea unui individ care pretindea că a instalat recipiente cu gaz de luptă (sarin) la aeroportul Henri Coandă şi la Gara de Nord”, a anunțat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

„Conform procedurilor în vigoare, la aeroport s-a constituit comitetul de criză, care a analizat situaţia şi a decis măsuri în consecinţă, privind efectuarea unor verificări suplimentare în terminalul de pasageri", a mai anunțat CNAB.

Potrivit CNAB, programul curselor aeriene, ca de altfel întreaga activitate pe aeroport, nu au fost afectate.

La Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni activitatea se desfăşoară în mod normal, dar SRI face verificări. În cazul Otopeni s-a fost constituit, totuşi, un comitet de criză, iar la verificări, alături de SRI, participă şi agenţii de securitate ai aeroportului.

În aceste momente se încearcă localizarea persoanei care a sunat la numărul de urgenţă. Conform unor surse, cel mai probabil, alertele sunt false, dar ofiţerii specializaţi ai SRI vor face verificările de rigoare cu mare atenţie.

Ce este gazul sarin

Gazul sarin reprezintă una dintre cele mai periculoase substanţe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naţionale cât şi internaţionale, şi inclusă în prima clasă a armelor de distrugere în masă.

Ca efect biologic, gazul sarin funcţionează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos şi poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare. În funcţie de modalitatea prin care este expusă, o persoană poate manifesta reacţii în câteva minute prin expunere la gaz şi până la 18 ore în cazul expunerii la forma lichidă, potrivit adevarul.ro.

Deoarece gazul este mai greu decât aerul, acesta se poate depune în zone joase precum subsolurile clădirilor, prezentând un alt pericol de expunere în acele zone. Din cauza lipsei de miros sau culoare, persoanele afectate nu realizează că au fost contaminate. Acesta provoacă iritarea mucoasei nazale şi a ochilor, tulburări de vedere, transpiraţie, tuse, tulburări ale funcţiilor fiziologice, ameţeală, dureri de cap, valori anormale ale pulsului şi tensiunii arteriale, potrivit site-ului CDC (Centrul de control şi prevenire a bolilor din Statele Unite).

În doze mari, sarinul provoacă pierderea cunoştinţei, paralizie şi chiar insuficienţă respiratorie şi deces.

Anunțul care-i vizează pe toți românii! Facturile tuturor cetățenilor sunt în centrul atenției... Societatea de Transport București face angajări! Se caută oameni pentru acest post și nu sunt necesare studii superioare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x