- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sorin Arcadie Popescu sustine ca, imediat dupa ce a fost numit prefect al Sucevei, una dintre primele masuri pe care le-a luat a fost sa se verifice modul prin s-au retrocedat o parte din padurile judetului. In cazul Obstii Gemenea, revendicarea si retrocedarea a unei suprafete de aproximativ 600 de hectare de padure s-au facut ilegal. Potrivit prefectului, dosarul depus de Obste la Comisia locala si judeteana de fond funciar contine mai multe documente false.
Aceasta suprafata de padure a fost pana in anul 1948 proprietatea comunei Gemenea. Localitatea a fost transformata in sat si arondata comunei Stulpicani in anul 1968, cu tot cu padurea aferenta. Din documentele existente a rezultat faptul ca anterior anului 1948 in fosta comuna Gemenea nu a existat nici o forma asociativa denumita Obste, care sa aiba in proprietate terenuri cu vegetatie forestiera. Cele aproximativ 600 de hectare de padure au apartinut Fondului Bisericesc care le-a dat donat comunei Gemenea. "Padurile au fost date pentru oameni. Cei care au fost destepti au iesit din indiviziune", l-a completat Mihalea Niculina.
Comuna suceveana Stulpicani se afla la jumatatea drumului dintre centrele muncitoresti Frasin si Ostra, fiind atestata intr-un uric de danie domneasca din anul 1488, in care se amintea ca terenurile au fost daruite Manastirii Voronet de Stefan cel Mare. Dupa anul 1900, mai multe suprafete de padure au fost transferate de Fondul Bisericesc administratiei locale pentru a le asigura cetatenilor lemnul necesar pentru constructii si incalzire. La cativa kilometri distanta de centrul comunei se afla satul Gemenea. Dis-de-dimineata, cativa sateni se plimbau agale pe ulita principala a satului, altii incepusera munca prin curti.
Oamenii satului sunt revoltati, dar isi vad linistiti de treburile zilnice, lasandu-i pe conducatorii Obstii sa se lupte in procese cu Prefectura. Ion Paparos (40 de ani) impreuna cu sotia si-au inhamat calul la caruta si au plecat sa stranga gunoiul menajer din sat. Fac acest lucru de doua ori pe saptamana, fiind platiti de Primarie. Tatal sau primeste de la obste doar lemn pentru foc, pentru ca detine cateva hectare de padure. Legat de faptul ca o parte dintre sateni sunt nemultumiti de modul in care se impart beneficiile obtinute de pe urma exploatarii celor 600 de hectare de padure, un satean a spus ca o parte dintre ei sunt nemultumiti pentru ca fiecare vrea mai mult: "Pai, daca intr-o familie sunt trei-patru persoane si nu se inteleg, dar intr-un sat?", se intreaba retoric omul.
In schimb, primarul Vasile Ostanschi ar vrea ca padurea sa revina in administrarea Primariei pentru ca interesele comunitatii trebuie aparate. Dar nu vrea sa se puna rau cu nimeni. Nici cu prefectul, nici cu obstea. Nici macar cu fosta conducere a localitatii, pentru ca, considera el, Comisia locala de fond funciar este formata din oameni priceputi si de buna credinta, care ar fi trebuit sa se documenteze, deoarece problema reconstituirii dreptului la proprietate porneste de la preluarea abuziva. "Cert este ca dupa ce am venit la Primarie, in urma unor verificari facute de perfectul judetului, s-a constatat ca exista anumite dubii cu privire la retrocedarea padurii catre Obstea Gemenea.
Cernavoda: Muncitor, prins sub un mal de pamant... Marius Petcu a fost trimis in judecata de procurorii DNA...