Antena Căutare

Anunţ important! Se dau peste 2.000 de lei DE LA STAT pentru aceşti angajaţi. Ce trebuie să faci pentru a primi banii

Firmele care angajează anumite categorii de persoane, cum ar fi absolvenții de liceu, tinerii cu risc de marginalizare socială sau cei aflați aproape de pensionare, pot primi bani de la stat sau se pot bucura de scutiri de impozit, conform legislației în vigoare. 

Firmele care angajează anumite categorii de persoane, cum ar fi absolvenții de liceu, tinerii cu risc de marginalizare socială sau cei aflați aproape de pensionare, pot primi bani de la stat sau se pot bucura de scutiri de impozit, conform legislației în vigoare.

În acest fel, autoritățile încurajează, practic, crearea de noi locuri de muncă, precum și păstrarea lor pe perioade mai lungi. Deoarece unele sume au fost majorate recent de Guvern, cei de la Avocatnet.ro au prezentat situatia completa:

1. Angajarea șomerilor și a absolvenților, recompensată financiar
Firmele pot cere ajutoare financiare de la stat, în măsura în care angajează șomeri și absolvenți ai instituțiilor de învățământ, potrivit Legii nr. 76/2002. Astfel, cu aceste subvenții autoritățile urmăresc crearea de noi locuri de muncă și scăderea șomajului.

Pentru lucrările temporare

Articolul continuă după reclamă

Cheltuielile cu forța de muncă pentru realizarea unor programe de angajare temporară a șomerilor pentru activități de interes pentru comunitățile locale pot fi subvenționate de stat, sub forma unui ajutor de minimis, conform actului normativ.

Mai exact, se acordă o subvenție lunară pentru fiecare șomer angajat cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată de cel mult 12 luni. Suma aferentă fiecărei persoane este de 350 de lei pentru perioada 1 aprilie - 31 octombrie a anului și de 500 de lei (plus contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori) pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie a anului.

Pentru șomerii care au peste 45 de ani și persoanele cu handicap

O sumă lunară de 2.250 de lei (față de 900 de lei, înainte de 9 iulie 2018) pentru fiecare șomer angajat pe perioadă nedeterminată (timp de cel puțin 18 luni) se acordă pentru persoanele care sunt în vârstă de peste 45 de ani, prevede legea.

Totodată, regula este valabilă și la angajarea șomerilor părinți unici susținători de familie, șomerilor de lungă durată sau tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani care n-au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. De asemenea, tot 2.250 de lei (față de 900 de lei până zilele trecute) de persoană se acordă și pentru persoanele cu handicap încadrate în muncă.

Pentru persoanele aflate aproape de pensionare

Dacă încheie contract de muncă cu șomeri care mai au cinci ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare anticipată parțială sau pentru limită de vârstă, firmele pot primi lunar 2.250 de lei (față de 900 de lei, cât era până de curând) până la îndeplinirea respectivelor condiții.

Pentru absolvenți

Încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ pe durată nedeterminată este egală cu acordarea, pentru fiecare persoană vizată, a unei sume lunare de 2.250 de lei (în creștere de la 900 de lei), timp de 12 luni. Dacă este vorba de absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, suma respectivă se acordă timp de 18 luni.

Angajatorii sunt obligați să păstreze acești salariați timp de cel puțin 18 luni, se arată în Legea nr. 76/2002. Astfel, pentru maximum doi ani după trecerea celor 18 luni, firmele pot primi anual și un ajutor financiar egal cu contribuția asiguratorie de muncă datorată de acestea pentru absolvenți.

Pentru tineri cu risc de marginalizare socială

Statul încurajează, de asemenea, și încadrarea în muncă a tinerilor cu risc de marginalizare socială (de exemplu, cei cu dizabilități sau cei care provin din sistemul de protecție a copiilor).
Într-o asemenea situație, firma primește lunar, pentru fiecare tânăr, o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării persoanelor respective, dar nu mai mult de 2.000 de lei (față de 1.000 de lei înainte de 9 iulie 2018). Banii se acordă până când expiră contractul de solidaritate încheiat de tineri cu agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, ce poate avea o durată maximă de trei ani.

Notă: Angajatorii mai pot primi câte 2.250 de lei pentru fiecare ucenic sau stagiar încadrat în muncă, față de 1.125 de lei, respectiv 1.350 de lei, cât erau sumele până zilele trecute. Detalii, aici.

Mii de românii au ajuns SCLAVI în Marea Britanie! Ameninţaţi, BĂTUŢI şi munciţi până la EPUIZARE, drama prin care trec m... Accident teribil în zona de nord a Capitalei. ȘASE MAȘINI implicate în incidentul rutier!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x