Un număr de 59 de morminte au fost găsite de procurorii militarii şi arheologii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi de la muzee, în cele patru campanii de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea osemintelor deţinuţilor politic morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, judeţul Bacău. Dintre acestea, 18 morminte sunt ale unor deţinuţi.
Potrivit Parchetului General, în perioada 16-20 septembrie, procurori ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu o echipă de arheologi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) şi colaboratori de la câteva muzee din ţară, au participat la cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, judeţul Bacău.
"Menţionăm că moartea deţinuţilor politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarceraţi în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal constituit la nivelul Secţiei parchetelor militare ca urmare a sesizării depuse de către I.I.C.C.M.E.R. şi care vizează tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din fosta Securitate şi din administraţia penitenciarului", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de PICCJ.
Campaniile arheologice desfăşurate au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedaţi în penitenciar. Numărul total al mormintelor găsite în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deţinuţi.
"Toate rămăşiţele pământeşti considerate ca aparţinând deţinuţilor politici au fost extrase şi recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice şi a testelor de genetică umană", arată PICCJ.
Conform unei evidenţe bazată pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenţiei. Morţii au fost înhumaţi într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate la suprafaţa solului.
.
Sursa : news.ro
Nathan are cinci ani și este catalogat ca „prădător sexual”. Eticheta îl va pândi toată viața pentru că și-a pupat pe ob... Nu am scăpat nici acum de pesta porcină. Specialiștii au instaurat carantina! Ce nu au voie să facă oamenii...