O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
TONE DE CARNE DE PASĂRE CONTAMINATĂ CU SALMONELLA, DESCOPERITE DE INSPECTORI
Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Bihor (o tonă) şi Ilfov (20 tone), toată cantitatea urmând a fi dirijată spre neutralizare.
CITEȘTE ȘI: Toxiinfecția alimentară cu Salmonella. Cum o recunoști și care este tratamentul
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis Agerpres, în perioada 31 martie - 30 aprilie 2020, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat la nivel naţional o serie de controale tematice pentru verificarea modului în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi ouălor de consum provenite din comerţul intracomunitar (cu precădere Polonia şi Ungaria), dar şi din ţări terţe (în special Ucraina).
Potrivit sursei citate au fost recoltate un număr de 138 de probe de carne de pasăre, fiind efectuate 690 de analize în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice de siguranţă alimentară.
Carne de pasăre infestată cu salmonella, descoperită de inspectorii români
Rezultatele analizelor de laborator în cazul celor două loturi neconforme pe criteriul microbiologic de siguranţă alimentară pentru carnea proaspătă de pasăre au fost notificate autorităţilor veterinare din Polonia şi producătorilor prin Sistemul Rapid de Alertă Alimente şi Furaje (RASFF).
citește și: Carne de pui vopsită, în piețele din Galați
ANSVSA precizează că au mai fost identificate în urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasăre proaspătă provenită din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenţa altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scăzută. În cazul acestor loturi de carne reprezentanţii ANSVSA au aplicat măsurile legale, toate aceste situaţii neconforme fiind notificate statelor membre UE de origine şi unităţilor producătoare prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC).
În cadrul controalelor oficiale care vizau verificarea calităţii ouălelor de consum provenite din statele membre UE (Polonia şi Grecia) au fost prelevate 46 de probe, fiind efectuate un număr de 92 de analize de laborator microbiologice pentru detectarea prezenţei Salmonella. "Toate probele de ouă analizate au fost conforme cu criteriile microbiologice ale legislaţiei în vigoare", au adăugat reprezentanţii Autorităţii, potrivit celor de la Agerpres.
Simptomele infecției cu Salmonella
Semnele și simptomele infecției cu Salmonella durează, de obicei, între 4 și 7 zile, deși ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să își revină de fapt la normal după aceea.
Majoritatea oamenilor suferă de o formă blândă de toxiinfecție alimentară ce poate dura de la câteva ore la câteva zile. Există totuși și cazuri în care spitalizarea e necesară, apărând complicații pe o perioadă îndelungată.
Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella includ:
- febră și frisoane;
- dureri de cap;
- episoade diareice, dintre care unele pot conține diaree cu sânge;
- greață și vărsături;
- dureri abdominale severe și crampe.
În cazuri rare, toxiinfecția alimentară cu Salmonella poate duce la agravarea stării de sănătate a unei persoane, implicând deshidratarea.
Intoxicația alimentară cu Salmonella poate să declanșeze complicații grave la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau care urmează tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie.