Antena Căutare

Toxiinfecția alimentară cu Salmonella. Cum o recunoști și care este tratamentul

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de băuturi sau alimente contaminate agenți infecțioși, Salmonella fiind cel mai întâlnit, și apare frecvent pe timp de vară. Care sunt simptomele și tratamentul

Toxiinfecția cu Salmonella

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de băuturi sau alimente contaminate agenți infecțioși, Salmonella fiind cel mai întâlnit, și apare frecvent pe timp de vară. Care sunt simptomele și tratamentul

Toxiinfecția alimentară cu Salmonella se produce de cele mai multe ori din cauza alimentelor sau apei contaminate. Perioada de incubație variază între câteva ore și 2 zile.

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om. De obicei, infecțiile cu Salmonella sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă, crude (ex. maioneză) sau insuficient preparate termic.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, fructele și legumele proaspete pot determina această infecție, dacă sunt irigate sau spălate cu apa contaminată cu Salmonella în timpul procesării.

Simptomele infecției cu Salmonella

Semnele și simptomele infecției cu Salmonella durează, de obicei, între 4 și 7 zile, deși ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să își revină de fapt la normal după aceea.

Majoritatea oamenilor suferă de o formă blândă de toxiinfecție alimentară ce poate dura de la câteva ore la câteva zile. Există totuși și cazuri în care spitalizarea e necesară, apărând complicații pe o perioadă îndelungată.

Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella includ:

  • febră și frisoane;
  • dureri de cap;
  • episoade diareice, dintre care unele pot conține diaree cu sânge;
  • greață și vărsături;
  • dureri abdominale severe și crampe.

În cazuri rare, toxiinfecția alimentară cu Salmonella poate duce la agravarea stării de sănătate a unei persoane, implicând deshidratarea.

Intoxicația alimentară cu Salmonella poate să declanșeze complicații grave la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau care urmează tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie.

Infecția cu Salmonella. Tratament

Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella debutează în general în decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau băuturilor contaminate cu bacterii. Diagnosticarea și tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boală și pot scădea riscul de complicații, ajutând la prevenirea răspândirii intoxicației alimentare cu Salmonella.

Deoarece infecția cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan în tratament este corectarea pierderilor de lichide și electroliți. Aceasta se realizează prin:

  • consumul de lichide – ceaiuri neîndulcite, apa minerală (plată), zeamă de orez, supă de morcov
  • administrarea de soluții de rehidratare orală sau intravenoasă în cazuri cu pierderi severe de lichide și electroliți. Sărurile de rehidratare orală se găsesc în farmacii, în pliculețe cu dozaj corespunzător.

Tratamentul cu antibiotic în cazul infecției cu Salmonella se prescrie de medic numai în cazuri extreme, dacă acesta constată că imunitatea persoanei afectate este scăzută au că bacteria a pătruns în sânge.

Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicații de căldură pe abdomen. Pot fi folosite medicamente de combatere a grețurilor și vărsăturilor, precum și diferite antidiareice, dar numai la indicația medicului și în dozaj corespunzător, în caz contrar putând apărera efecte adverse nedorite.

Alimente recomandate în tratamentul infecției cu Salmonella

În tratamentul infecției cu Salmonella și al enterocolitei este foarte importantă dieta alimentară. Se recomandă:

  • pâine prăjită,
  • ceai de mentă neîndulcit,
  • supă de orez și morcovi,
  • banane, măr copt,
  • sticksuri, grisine,
  • carne fiartă,
  • apă plată

Sunt contraindicate: legume și fructe crude, sucuri de fructe, prăjeli, dulciuri, băuturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smântână, unt, cașcaval gras, grăsimi, slănină, costiță, carne de porc, varză, fasole, tocături, ouă.

Citește și; Enterocolita, boala verii. Cum o tratăm și ce alimente putem consuma

Remedii eficiente pentru balonare și indigestie

Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare cu salmonella sau alte tipuri de agenți infecțioși

Pe lângă Salmonella, toxiinfecțile alimentare mai pot fi provocate și de alți agenți infecțioși destul de frecvent întâlniți precum: E.Coli, Listeria, Norovirus, Campylobacter, Botulism.

Curățenia:

  • spală mâinile și zona în care prepari alimentele des! Germenii care provoacă infecția supraviețuiesc și se înmulțesc în special în zonă bucătăriei.
  • Spală tacâmurile, tocătorul și blaturile cu apă fierbinte și săpun de vase
  • Spală fructele și legumele.

Alimente separate

  • Carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare și ouăle pot răspândi germenii la alimentele care sunt deja pregătite să fie consumate, dacă nu le separați.
  • Folosiți tocătoare diferite pentru carne crudă, fructe de mare și păsări de curte.
  • Urmați aceeași regulă de separare și în cazul depozitării în frigider.

Gătit suficient și la temperatura potrivită

Mâncarea este gătită corect când temperatura la care aceasta ajunge este suficient de ridicată încât să distrugă bacteriile care ar putea cauza infecții.

Citește și: Transmitere E.coli: Poți face infecție urinară de la o toaletă publică?

Infarctul ucide tot mai mulți tineri... Aceste informații îți derutează viața! Mituri despre igiena orală...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x