Specialiștii au descoperit la bolnavii de coronavirus stări de encefalopatie, adică disfuncții ale creierului, stări de confuzie, iar unii dintre ei sufereau chiar și un atac vascular cerebral.
Toate astea se adaugă la simptomele deja întâlnite ca febra, tusea, dificultăți de respirație sau pierderea mirosului și gustului.
La începutul lunii martie, un bărbat de 74 de ani s-a prezentat la urgențe la un spital în Florida, nemaireușind să le spună medicilor nici măcar cum îl cheamă sau ce i s-a întâmplat. Bătrânul, care suferea de o boală cronică de plămâni și avea sindromul Parkinson, nu își putea controla mișcările.
Un alt caz care a ridicat semne de întrebare a fost cel al unei femei de 60 de ani, care prezenta dureri de cap și era confuză. A fost testată pozitiv cu coronavirus, oar analiza creierului a evidențiat câteva regiuni inflamate, în vreme ce în altele au fost găsite celule moarte.
Citește și: Un nou simptom al infectării cu coronavirus a fost descoperit. Cum afectează COVID-19 sistemul nervos?
Felul și viteza cu care boala a evoluat indică faptul că virusul poate invada direct creierul în anumite circumstanțe rare, a arătat dr. Elissa Fory, neurolog, potrivit New York Times.
Cazurile descoperite în SUA sunt similare cu altele raportate în Italia și în alte părți ale lumii, cu pacienți care suferă atacuri vasculare sau care prezintă simptome de encefalită sau amorțeală a extremităților. În unele situații, pacienții au avut deliruri înainte de a dezvolta febră sau probleme respiratorii, potrivit dr. Alessandro Padovani, medic la spitalul Universității din Brescia.
Medicii avertizează însă că dacă pentru plămâni există ventilatoare, pentru creier acest lucru nu este posibil.
Primul pacient din Spitalul Județean din Suceava care s-a vindecat de COVID-19: „Am gândit mereu pozitiv”... Procurorii fac cercetări după ce un bărbat s-a prezentat de două ori la UPU Piatra Neamţ, fără a fi testat pentru corona...