Căutare Live

Bogdan Aurescu, într-un mesaj la 30 de ani de la Revoluţie: Evenimentele de atunci au marcat radical nu doar destinul naţiunii noastre, dar şi evoluţia sa în cadrul comunităţii internaţionale

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj transmis la 30 de ani de la Revoluţie, că evenimentele de atunci sunt un "reper fundamental pentru istoria naţională şi europeană şi au marcat radical nu doar destinul naţiunii noastre, dar şi evoluţia sa în cadrul comunităţii internaţionale".

"Se împlinesc 30 de ani de la evenimentele tragice care au condus la prăbuşirea regimului comunist. Aceste evenimente constituie un reper fundamental pentru istoria naţională şi europeană şi au marcat radical nu doar destinul naţiunii noastre, dar şi evoluţia sa în cadrul comunităţii internaţionale. România a trecut de la izolare pe plan extern la statutul de membru al celor mai importante organizaţii internaţionale - Uniunea Europeană şi NATO, împărtăşind valorile democraţiei şi statului de drept şi promovând aceste valori în vecinătatea sa şi nu numai. Diplomaţia românească a jucat un rol important în această evoluţie", se arată în mesajul ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989.

Conform sursei citate, eforturile pentru păstrarea memoriei trecutului reprezintă cea mai potrivită modalitate de a face cunoscută, mai ales pentru cei tineri, perioada de dinainte de 1989 şi, prin comparaţie, schimbările de după Revoluţie şi semnificaţia profundă a acestora.

"Tocmai în acest scop, având în vedere importanţa respectării adevărului istoric, am solicitat încă din mandatul precedent de ministru de externe, iar Ministerul Afacerilor Externe a desecretizat documentele de arhivă referitoare la Revoluţia română din decembrie 1989, documente care reflectă modul în care regimul comunist se raporta la evoluţiile înregistrate în ţările vecine începând din primăvara anului 1989, reacţiile internaţionale faţă de evoluţiile din România, precum şi tentativele de a combate izolarea politico-diplomatică internaţională din acea perioadă", arată Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, materialele din arhivele diplomatice ale MAE ilustrează percepţia în plan internaţional asupra evenimentelor revoluţionare din decembrie 1989 din România, precum şi schimbarea de regim şi tranziţia spre o societate democratică, pe model european.

"Privind retrospectiv pe baza acestor documente, în primele luni ale anului 1990 eforturile diplomaţiei române s-au concentrat pe asigurarea funcţionalităţii Ministerului Afacerilor Externe şi pe restabilirea capacităţii analitice şi generatoare de concepte a instituţiei, precum şi pe demersuri intense de recalibrare şi reorientare strategică a relaţiilor României la nivel internaţional. În aceeaşi măsură, rememorarea parcursului politic, economic şi social al României în cei 30 de ani de la căderea comunismului trebuie să fie dublată de o acţiune energică - la nivel individual, colectiv şi naţional - pentru implementarea continuă şi apărarea valorilor democratice câştigate cu preţul jertfelor din 1989. Iar diplomaţia română se va achita cu responsabilitate de sarcina de a contribui la progresul societăţii româneşti şi la promovarea profilului ţării noastre în plan internaţional", mai arată acesta.

Sursa : news.ro

5 GANG- Hocus Pocus. Trupa lui Selly a scos o piesa nouă! Câte vizualizări a strâns într-o singură zi... O placă din bronz în memoria eroilor, trimisă de Donald Trump, preşedintele SUA, la Timişoara, la împlinirea a 30 de la...
Parteneri
Gem de prune aromat. Rețeta clasică
Catine.ro
Ultimele știri
Top Văzute
x