Antena Căutare

Bucurestiul, fara sectoare, doar cu un primar general

La Ministerul Administratiei si Internelor se lucreaza de zor la proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale. Pe scurt, acest proiect vizeaza desfiintarea primariilor de sector, un buget unic pentru bucuresteni, puteri depline pentru Consiliul General si primarul general

Pentru ca este vorba despre o schimbare majora a sistemului administrativ al Capitalei, atat edilii, cat si bucurestenii ar fi trebuit consultati, un referendum in acest caz fiind absolut necesar. Numai ca lucrurile n-au stat tocmai asa, Ministerul Administratiei si Internelor, prin intermediul secretarului de stat Gheorghe Emacu, a trimis primarilor, dar si parlamentarilor un chestionar, intrebarile aratand clar intentia Guvernului de a centraliza toate activitatile administratiei locale la nivelul municipalitatii. De parca ar fi venit de la un institut de sondare a opiniei publice, prima intrebare din chestionarul cu pricina are trei variante de raspuns, ultima reprezentand si intentia Executivului.

"Care considerati ca este modelul de organizare administrativ-teritoriala adecvat pentru municipiul Bucuresti?" Daca primele doua variante se refereau la pastrarea sectoarelor, ultima suna in felul urmator: "Municipiul nu are subdiviziuni administrativ-teritoriale, dar are posibilitatea stabilirii, prin hotarare a Consiliului General, a unui numar de zone functionale (posibil de denumit sectoare) in scopul furnizarii serviciilor publice de interes local". O alta intrebare se refera la cine ar trebui sa conduca Bucurestiul, mai exact, care ar trebui sa fie autoritatile administratiei publice. Primul raspuns ar fi pastrarea schemei actuale cu primar general si de sectoare, plus consiliile general si locale, iar al doilea se refera la pastrarea doar a unui primar si a unui consiliu general. Daca mai spicuim din chestionar, mai putem afla ca prin noua lege se vrea vot direct numai pentru primar general si consiliu general, iar Primaria Capitalei ar urma sa aiba un buget local, aprobat de Consiliul General, activitatile realizate la nivelul sectoarelor fiind finantate prin transferuri din bugetul local al municipiului.

Primarii de sector nu vad cu ochi buni aceste schimbari si solicita un referendum. "Asa-zisa lege a Capitalei, care urmareste desfiintarea sectoarelor, nu reprezinta altceva decat tinta finala a gruparii Basescu-Udrea-Boc: controlul absolut asupra Bucurestiului. 35% din PIB-ul Romaniei s-ar afla, atunci, la dispozitia lor si a cumetrilor lor. Daca vor Bucurestiul, sa-i intrebe si pe bucuresteni - prin referendum - daca sunt de acord cu aceasta decizie. Bucurestiul nu este de furat", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, precizand ca in loc de chestionar ar fi trebuit sa primeasca proiectul de lege.

De aceeasi parere este si edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. "In ceea ce ma priveste, consider ca este cu mult mai benefic, pentru fiecare bucurestean in parte, mentinerea aceluiasi mod de impartire administrativa a Bucurestiului, adica Primaria Capitalei, Consiliul General si primarii de sector, consilii de sector. Fenomenul concurential dintre sectoare nu conduce decat spre o dezvoltare a fiecaruia in parte, deci, a intregului oras. Daca vreti, curtea vecinului functioneaza precum o oglinda in care vezi ceea ce ai facut sau nu ai facut tu si atunci te ambitionezi sa gasesti solutii pentru ca unitatea administrativa pe care o gospodaresti sa devina mai curata, mai verde, mai vie."

Pe de alta parte, Victor Iovici, viceprimarul general al Bucurestiului, agreeaza noua Lege a administratiei publice locale. "Eu prefer varianta cu un primar general si un consiliu general. O comanda unica este mult mai benefica, acum de exemplu este haos. Unele sectoare au bani si n-au ce sa faca cu ei, altele au prea putin, Consiliul General da o hotarare, dupa care aflam ca se bate cap in cap cu una de la sectoare", a spus Iovici.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: Intact Images

Adriean Videanu vrea sa mentina monopolul de stat in transportul energiei electrice... Noua traficanti de droguri, retinuti in Capitala in urma unei razii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x