La 30 de kilometri de Bucuresti, in Calugareni, infloreste o alta Capitala: cea a crescatorilor de porci. Garduri si porti, peste tot e plin de numere de telefon. Toate pentru acelasi anunt: vand porci. Oricat, oricand, oricui. Iar clienti sunt tot mai multi. Uneori mai multi decat decat pot sa taie negustorii.
Iar afacerea merge struna. Unul dintre crescatori a vandut doar ieri aproape 30 de porci. Cam noua lei e kilogramul, in viu. "Procesarea" - adica asomatul, parlitul si transarea mai adauga ceva lei la pret. Dar totul se face sub ochii clientului.
Pe marginea drumului, porcii stau ca la expozitie. Cei mai multi comercianti se feresc, totusi, de camera de filmat.
In timp ce porcul prinde aroma de sorici parlit, clientii masoara din priviri si calculeaza - cam de doua ori mai putin decat in hipermarket. Pretul mai mic aduce, insa, si anumite riscuri. Mai exact, trichineloza.
Vanzatorii spun ca nu refuza testarea porcilor. Ba chiar te asigura ca iti dau banii inapoi daca animalul se dovedeste bolnav.
Oricum ar fi, nu mergeti pe incredere. Duceti carnea la analize, inainte sa o puneti pe masa.