Antena Căutare

Când am putea renunța la măștile de protecție. Estimările medicului Alexandru Rafila

Prefesorul Alexandru Rafila estimează că în toamnă vor fi suficient de multe persoane vaccinate pentru a putea să se renunțe la purtarea obligatorie a măștii.

Alexandru Rafila în sacou negru, purtând masca de protecție pe figură
Alexandru Rafila consideră că putem scăpa de măști abia la toamnă | Hepta

Profesorul Alexandru Rafila consideră că la măsura obligativității purtării măștii am putea renunța în momentul în care 10 milioane de români vor fi vaccinați împotriva coronavirusului. Medicul susține că acest lucru s-ar putea întâmpla la toamnă, însă consideră că numărul de persoane vaccinate pe zi ar trebui să se dubleze, pentru a putea să ajungem la un prag de 10 milioane de persoane imunizate.

Medicul Rafila spune că purtarea mască ar trebui să devină voluntară din toamnă.

„De mască am putea scăpa prin toamnă sau când imunizăm 10 milioane de persoane. Purtarea măștii ar trebui să devină voluntară. Trebuie să ne gândim la niște cifre. În momentul de față, noi vaccinăm 50-60.000 de persoane zilnic, mai puțin în weekend, când numărul lor este ceva mai mic. Aștept momentul în care se ating sau se depășesc 100.000 de administrări zilnic. Altfel nu cred că atingem 10 milioane de vaccinați dacă nu creștem la 100.000 pe zi", potrivit Digi24.

Florin Cîțu: „Vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români”

Premierul Florin Cîțu a afimrmat într-o conferință de presă că România va avea suficiente doze de vaccin pentur a atinge acest prag de 10 milioane de vaccinați chiar înainte de toamnă, însă acest aspect depinde și de oameni dacă aleg sau nu să se vaccineze.

Citește și: Cine se poate și cine nu se poate vaccina. Care este situația celor cu boli cronice

„Campania de vaccinare, știți foarte bine, iau în calcul lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinați. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitatea. Așa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze. Am făcut tot ce este posibil. Vorbeam de finalul lunii septembrie, acum putem avea 10 milioane de români vaccinați la finalul lunii iulie. (...) Din păcate, însă, numărul persoanelor programate este de 700.000", a declarat premierul Florin Cîțu.

Când preconizează autoritățile că vom reveni la normal: ”Este scenariul cel mai optimist”

În scenariul cel mai optimist, medicul Alexandru Rafila crede că vom revenim la normalitate la finele lui septembrie. Cu toate acestea, el a precizat că lucrul acesta nu poate fi garantat de nimeni, pentru că pot apărea noi tulpini ale coronavirusului.

”Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să ştim dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate.

Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Citește și: Medicii de familie vor avea teste antigen rapide, pentru a creşte capacitatea de testare. De când vor fi disponibile în cabinete

Expertul a afirmat, la postul TV menționat, că trebuie să fie vaccinați 100.000 de oameni pe zi pentru a putea reveni cât mai curând la normal. El dă exemplu statul Israel, acolo unde au fost imunizați prin vaccin mulți cetățeni.

„Lucrul acesta se vede deja în ţările care au vaccinat mulţi cetăţeni, precum Israel. Opinia mea este că putem avea o vară ceva mai liniştită, şi nu mă refer neapărat la numărul de doze administrate în prezent”, a mai explicat Rafila.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x