Antena Căutare

Care e noua structură a anului şcolar 2022-2023. Schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu: Se renunță la semestre și la teze

Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări radicale pentru structura anului școlar 2022-2023. Cele 2 semestre anunale vor fi înlocuite cu 5 module, alternate cu perioade de repaus. Tezele vor fi înlocuite de evaluări susținute la începutul și la finalul anului școlar.

Sorin Cîmpeanu Galerie
Sorin Cîmpeanu a prezentat noua structură a anului şcolar 2022-2023 | Hepta

Anul școlar viitor se anunță a fi total diferit față de precedenții. Semestrele și tezele semestriale vor fi înlocuite de 5 module și evaluări. Anul școlar va începe în prima zi de luni din septembrie și se va încheia pe 16 iunie, potrivit news.ro.

Primul modul va începe pe 5 septembrie și se va încheia pe 24 octombrie, apoi toți elevii și preșolarii vor avea o vacanță de o săptămână.

Cum vor fi organizate cele 5 modul de învățare, din anul școlar 2022-2023

Ministrul Educației a explicat că modulele de învățare vor avea 6, 7, sau 8 săptămâni.

Sorin Cîmpeanu a anunțat în ce perioadă va fi încadrat fiecar emodul de învățare.

Citește și: Ministrul Educaţiei a semnat un ordin care permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi

Când se va desfășura Modulul 1

„Este vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare, de 6,7,8 săptămâni, cu module de repaus. În acest fel, putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România. Mai ales, propunerea agreată este ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată tuturor elevilor, şi preşcolarilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Când se va desfășura Modulul 2

După prima vacanță va urma al doilea modul de învățare, care se va desfășura până în preajma sărbătorilor de iarnă. A doua vacanță va fi între 23 decembrie - 8 ianuarie.

Când se va desfășura Modulul 3

Modulul al treilea va începe pe 9 ianuarie și se va desfășura până în februarie, când va fi a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui Inspectorat Judeţean, prin consultare cu cei implicaţi. ”Este vorba de o vacanţă de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Când se va desfășura Modulul 4

Cel de-al 4-lea modul se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, atât cele catolice cât şi cele ortodoxe, iar vacanța va fi în perioada în perioada 8 - 23 aprilie.

Când se va desfășura Modulul 5

Apoi elevii vor revenii la școală pentru modulul 5, care se va încheia pe 16 iunie. Vacanța de vară va începe pe 17 iunie şi va dura până în prima luni a lui septembrie, când începe anul şcolar 2023-2024.

Citește și: Simulare BAC 2022 matematică: subiecte și barem de corectare. Cum se rezolvă subiectele primite de elevii de a 12-a și a 13-a

Sorin Cîmpeanu: Pe lângă Şcoala Altfel, avem şi Şcoala Verde

Totodată, Sorin Cîmpeanu a anunțat programul Școala Verde.

”Avem o altă noutate, pe lângă Şcoala Altfel, avem şi Şcoala Verde. Această săptămână va putea fi introdusă în structura anului şcolar 2022-2023, în modulele 4 şi 5 de învăţare, când şcolile vor avea libertatea să îşi aleagă, în funcţie şi de condiţiile climatice”, a mai spus ministrul, precizând că vor introduce în şcoli prezentări făcute de personalul abilitat să prezinte aceste elemente de mediu, într-o manieră atractivă.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că mai au în plan să introducă şi educaţia financiară, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens.

Tezele vor fi înlocuite de evaluări

”Având în vedere relevanţa tezelor semestriale, având în vedere această structură a an ului şcolar cu cele cinci module de învăţare, alternate cu perioade de repaus, intenţionăm să revizuim regulamentul de funcţionare din învăţământul preuniversitare, în sensul renunţării la aceste teze semestriale”, a spus Cîmpeanu, precizând că profesorii ştiu foarte bine când să îşi planifice aceste evaluări pe parcursul anului.

Totodată, ministrul a spus că a luat act de solicitarea elevilor, a unei evaluări standardizate, sumative, la final de an şcolar, şi solicită elevii şi o evaluare standardizată, predictivă, la început de an şcolar. ”Este un model pe care îl avem în atenţie şi îl vom analiza şi implementa încă din anul şcolar 2022-2023”, a mai afirmat ministrul.

În ceea ce privește mediile, ele vor fi încheiate la finalul anului școlar.

„Se va da libertatea profesorilor să îşi organizeze evaluările, pe parcurs, în funcţie de calendar, de ritmul de predare a materiei”, a conchis Ministrul Educației.

Structura anului şcolar 2021-2022 a fost total diferită, față de noua structură.

Incendiu cu degajări mari de fum, la un centru Remat de lângă București.Traficul este deviat... Cu cât crește prețul gigacaloriei în București. Majorarea tarifului energiei termice a fost adoptată de Consiliul Genera...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x