Drobul este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește de pe masa de Paște. Este un aperitiv delicios, indiferent dacă este făcut cu carne de miel, de pui sau ciuperci ori alte legume.
Însă multe gospodine preferă să-l achiziționeze din magazin, din diverse motive. Lipsa timpului ne îndeamnă să renunțăm la tradițiile care spun că masa de Paște 2023 trebuie pregătită în propria locuință.
Citește și: Mesaje de Paște 2023. Cele mai frumoase idei de urări pentru cei dragi
Acum, în magazine găsim tot ce ne trebuie pentru a umple frigiderul și a organiza o masă plăcută și delicioasă de sărbătorile pascale. Astfel, locațiile unde se prepară pască, drob, sarmale, cozonac sunt pline în această perioadă. Pentru a nu lăsa emoțiile să vă cuprindă când faceți cumpărături, iată care este plurarul pentru fiecare cuvânt mai sus enumerat.
Care este pluralul cuvântului ”drob”
Pentru că nu le folosim prea des, pluralele ne pot da uneori bătăi de cap. Cum este în cazul cuvintelor pască și drob. Iată cum cerem la magazin dacă este vorba de două sau de mai multe. În timp ce ”pască” are pluralul ”păști”, ”drob” are mai multe, care variază în funcție de semnificație.
Din DEX aflăm sensul şi etimologia cuvântului ”pască”. Este cozonacul tradiţional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână, care se mănâncă de obicei la Paște de către creştinii ortodocşi, dar și anafura pe care preotul o împarte credincioşilor în ziua de Paște.
Citește și: Ce nu se face în Vinerea Mare a Paștelui, pe 14 aprilie 2023. Obiceiuri din România în Vinerea Neagră
O altă explicație este: Preparat alimentar tradițional, făcut din aluat nedospit, copt în foi subțiri, pe care îl mănâncă evreii în timpul Paștilor în loc de pâine.
Deși are trei înțelesuri, DEX oferă o singură formă de plural pentru ”pască”. Să vedem în cazul cuvântului ”drob”.
Și ”drob” are mai multe sensuri. Mai întâi, este o bucată sau bulgăre mai mare de sare și are pluralul ”drobi”.
A doua explicație este: Măruntaie de miel și mâncare preparată din măruntaie de miel tocate, învelite în prapur și puse la cuptor. În acest caz, pluralul este ”droburi”.
O altă explicație a cuvântului ”drob” este: arbust din familia leguminoaselor, cu frunze trifoliate, cu flori galbene și cu fructele păstăi turtite (Sarothamnus scoparius) sau nume dat mai multor arbuști din familia leguminoaselor, cu frunze trifoliate, flori albe, galbene sau roșietice și fructe păstăi (Cytisus). De această dată, pluralul cuvântului ”drob” este tot ”drobi”.
Așadar, când mergem la magazin și cerem mai multe bucăți de drob, folosim pluralul droburi.