Deşi mai este o lună până la Paşte, ciobanii ştiu deja că nu vor face un profit foarte mare! Carnea de miel nu s-a scumpit de ani de zile, în schimb creşterea lor costă mult mai mult. Tocmai de aceea, oamenii preferă să-şi dea mieii la export, în Iran sau în ţările arabe, pe mai mulţi bani.
Deja mieii de Paşte sunt ceva cam grăsuţi. Acest cioban din Alba spune că jumătate dintre cele 500 de capete vor ajunge în ţările arabe. Preţul pentru export e mai bun decât cel din ţară. Care a rămas neschimbat de mulţi ani, în timp ce cheltuielile ciobanilor au tot crescut.
Cel mai probabil, preţurile vor creşte cu câţiva lei în apropierea Paştelui. Va cântări mult şi concurenţa. De anul acesta, România a reluat exporturile către Iran. Estimările arată că vom trimite, în primele şase luni ale anului, 800 de mii de ovine.
” Le ţii patru luni de zile aici, le hrăneşti, cheltuielile destul de mari, când te duci cu brânza găseşti brânză cu opt lei, făcută din chimicale. Nu ai cum să o faci cu opt lei pe asta. Le ţii că ţi-e drag de ele, că în rest n-are rost să le mai ţii.”, mărturisește un cioban.
La producător, kilogramul de miel în viu încă se vinde şi cu 10 lei. Pentru că marfa va fi mai puţină, fermierii au început deja să primească comenzi. Mai este doar o lună până la Paşte.
Bărbat prins cu 12.000 de ţigări de contrabandă asupra sa, în apropierea unei pieţe din Bucureşti... Rezultate Simulare Bac 2019. Câți elevi au reușit să ia note peste 5...