Meseriile de ospătar și de ajutor de bucătar sau de bucătar nu sunt deloc ușoare, iar efortul depus ar trebui să fie direct proporțional cu salariul primit. Se muncește la foc continuu, iar patronii au nevoie constant de angajați, pentru a face față solicitărilor din partea turiștilor de pe litoral.
Citește și: Cât a ajuns să coste doar ca să îți așezi cearșaful pe o plajă din Mamaia. Turiștii sunt revoltați
Cât câștigă angajații localurilor din Mamaia de Nord. Câte ore se lucrează, de fapt
Cei care sunt interesați să lucreze la malul mării, în stațiunile de la noi, trebuie să știe că este nevoie de minime cerințe, cum ar fi să aibă un cazier curat, să fie apți din punct de vedere medical, să aibă cel puțin 8 sau 10 clase.
În stațiunea Mamaia de Nord, într-un restaurant cunoscut, sunt disponibile două posturi pentru cei care doresc să lucreze ca barmani – ospătari. Barmanii încasează un salariu lunar între 4.500 și 5.000 de lei net, scrie Româniatv.net.
Tura este de o zi cu o zi, de la ora 09:00 până la orele 22:00. Există și două poziții deschise pentru ajutor de bucătar. Salariul lunar este precum cel al barmanului, între 4.500 și 5.000 de lei net. Turele sunt de o zi cu o zi, de la ora 08:30 până la 21:30, mai arată sursa citată.
Inclusiv spălătorii de vase încasează un salariu net lunar de aproximativ de 4.000 de lei, în Mamaia Nord. Programul este de la 08:30 până la 17:00. Se lucrează șase zile din șapte, iar angajatorul susține că transportul în comun se decontează, însă în limita a 200 de lei pe lună. Se asigură o masă pe zi pentru angajați. Nu se asigură cazare, mai notează rtv.net.
Într-un alt anunț de angajare, pe o platformă cunoscută, cineva caută ospătari pentru o terasă din Mamaia, dar nu se precizează dacă este salariu net sau brut: „Angajam Personal Terasa Mamaia - Ospatari - Salariu 5.000 lei - Pizzer - Salariu 6.000 lei Se ofera masa si se deconteaza transportul”.
Ca barman, angajatul trebuie să prepare diverse băuturi, de la cocktailuri până la fresh-uri, limonade, frappe-uri. Totodată, trebuie să mențină curățenia în spațiul de lucru. La rândul său, ospătarul se ocupă de preluarea comenzilor și de servirea lor, în cea mai bună conduită. Ajutorul de ospătar sau picolul îl ajută pe chelner să completeze comenzile și să debaraseze mesele, după ce clienții pleacă.
În funcție de stațiune sau de local, salariile pentru un bucătar și ajutor de bucătar sunt între 2.500 și 6.000 de lei pe lună. Angajatorul de la malul mării oferă contract pe o perioadă nedeterminată.
„Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani poate să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar”, a explicat Răzvan Chitan, administrator plajă, pentru Observator.