În ultimii ani, job-urile în străinatate au devenit prima opțiune a românilor care vor să aibă un trai mai bun. Ei au decis să părăsescă țara pentru că nu le-a putut oferi joburi bine plătite și condiții de muncă suficient de bune și au decis să o părăsească, căutând o viață mai bună. Astfel, s-a ajuns la o criză majoră de meseriași.
Muncitorii calificați, cei mai cautați candidați pe piața muncii
Potrivit Libertatea.ro, muncitorii calificați se numără printre cei mai căutați candidați de pe piața muncii. Motiele pentru care s-a ajuns la această criză de meseriași sunt diverse. Pe de o parte, tot mai mulți dintre ei optează pentru joburile din străinătate, unde salariile sunt mai mari.
Însă, în același timp, tinerii au acum alte planuri de viitor. Aceștia nu se mai orientează pentru astfel de meserii, spune Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară și astfel s-a ajuns în această situație.
„În acest moment, pe platforma eJobs sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă dedicate muncitorilor calificați, iar salariile sunt pe măsură, mai ales pentru cei care au posibilitatea de a lucra și pe cont propriu și a adăuga venituri suplimentare la salariul de bază. Totodată, tarifele pentru munca lor sunt mai mari decât în mod normal atunci când lucrează în afara programului sau în weekend”, a declarat Bogdan Badea, potrivit sursei citate.
Cât câștigă un instalator sau un electrician în România
În timp ce tot mai mulți muncitori calificați aleg să părăsescă țara aici salariile ajung și la peste 3.000 de lei pe lună, potrivit unui studiu realizat de aceeași platformă de job-uri.
Un instalator câștigă în medie 3.000 de lei net pe lună, în vreme ce un electrician încasează 3.500 de lei în același interval, la același nivel ridicându-se și câștigul unui frigotehnist, arată datele Salario.
Citește și: Meserii pe cale de dispariție, ținute în viață de pasiune
Cel mai bine plătite domenii în România
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna octombrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.773 lei, în octombrie 2021, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decât în septembrie 2021, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.544 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 27 lei (+0,8%).
În topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete se află angajații în IT Software care câștigă până la 6.000 lei pe lună. Pe locul al doilea sunt cei care desfășoară activități de management, care primesc un salariu de 5.000 lei pe lună, iar pe locul al treilea în topul domeniilor cel mai bine plătite în România sunt cei care desfășoară activități de proiectare civilă/indistrială cu peste 4.000 de lei pe lună.
Noutățile de pe TikTok care te vor face să renunți la aplicație. Ce update-uri periculoase pregătește... Pe ce dată se vopsesc ouăle de Paște 2022, conform tradiției...