Antena Căutare

Cât costă o porție de cartofi prăjiți în Centrul Vechi al Capitalei. Prețul pentru 250 de grame îi ține departe pe pofticioși

Deși, oficial, nu s-au scumpit, cartofii au ajuns la preț de delicatesă în restaurante, în ultima perioadă. Iată cât trebuie să scoți din buzunar pentru o porție de 250 de grame!

Galerie
Cât costă o porție de cartofi prăjiți în Centrul Vechi al Capitalei. Prețul pentru 250 de grame îi ține departe pe pofticioși | Shutterstock

Cartoful este unul dintre alimentele de bază care, conform Institutului Național de Statistică, și-a păstrat prețul. Indiferent de perioada la care ne referim, un kilogram de cartofi de la piață este în medie trei-cinci lei, însă odată prăjiți, costul crește considerabil, în funcție de locul în care alegem să îi mâncăm, transmite digi24.ro.

În piața Obor din Capitală, un kilogram de cartofi costă în medie patru lei, dar prețul poate fi cu un leu sau doi mai mare, în funcție mărime.

În cazul unui kilogram de cartofi congelați, prețurile variază între opt și 20 de lei, în funcție de producător, calitate sau țara din care provin. Fie că vorbim de cartofi proaspeți sau congelați, pentru o porție de 500 de grame, bucătarii susțin că este nevoie de aceeași cantitate de ulei.

„Diferența este, în primul rând, de gust și, după cum îi spune și numele, cartofii proaspeți sunt proaspeți, beneficiem de gustul adevărat al cartofului, pe când cei congelați, fiind congelați, își pierd o parte din nutrienți și din gust”, a spus un șef bucătar, potrivit sursei citate mai sus.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Câte minute ar trebui prăjiți cartofii de fapt pentru a nu fi toxici. Ce spun experții

Cât a ajuns să coste o porție de cartofi prăjiți în restaurant

Lucrurile se schimbă, însă, în restaurante. O porție de 250 de grame de cartofi prăjiți la un restaurant din centrul vechi din Capitală, costă 19 lei. De aproape 20 de ori mai mult decât în piață.

„Diferența este plata furnizorilor, plata angajaților, a ospătarilor, a bucătarilor, a materiei prime și a consumabilului. Porția de cartofi are în jur de 250 de grame și depinde cât de aglomerat este, timpul mediu este de aproximativ 10-15 minute”, a explicat un ospătar, potrivit digi24.ro.

„În cazul unei porții de cartofi cumpărată de la un restaurant fast-food, prețul este același, de 19 lei, însă cantitatea este dublă, de aproape 500 de grame, iar timpul de așteptare unul mult mai scurt și anume, de doar două minute

Concluziile sunt simple. Pentru aceeași cantitate de cartofi prăjiți, 500 de grame, costul pentru a-i găti acasă este de 5 sau 8 lei, în funcție de cartofii pe care îi folosim, iar în cazul restaurantelor, prețul este de aproape 20 de lei la fast-food sau chiar 40 de lei cu servire la masă”, transmite jurnalistul Digi 24.

Citește și: A luat la pachet cartofi prăjiți, dar totul a luat o întorsătură neașteptată. Motivul pentru care o femeie s-a înfuriat la culme

Ce au putut să facă niște muncitori, după ce a căzut un stâlp de lumină peste un tramvai din București. Trecătorii s-au ... Câtă mâncare aruncă românii și cât ne costă, de fapt, risipa alimentară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x