In urma cu sase ani, un accident de masina a lasat-o pe Valeria aproape paralizata de la brau in jos. Au urmat sedinte costisitoare de recuperari medicale si luni intregi in scaunul cu rotile. Acum, poate face cativa pasi cu ajutorul carjelor. Pentru toate suferintele, compania de asigurari a soferului vinovat i-a oferit doar 4.000 de lei, daune materiale, adica, de cinci ori mai putin decat a cheltuit cu medicii. Femeia inca spera sa obtina, in instanta, si despagubirile morale care i se cuvin. Este, insa, la mila judecatorului care, potrivit avocatului Valeriei, nu prea are elemente concrete si respectiv obiective de cuantificare a prejudiciului.
Este si motivul pentru care oficialii Fondului de Protectie a Victimelor Strazii au elaborat un ghid al despagubirilor pentru toate companiile de asigurari din Romania. Conform datelor, victima unui accident rutier ar trebui sa primeasca, in functie de gravitatea vatamarii, intre 70 si 100 de euro pentru fiecare zi de ingrijiri medicale. Si persoanele care au ramas fara un membru al familiei intr-un astfel de accident au dreptul la despagubiri. Intre 7.000 - 12.000 de euro. Sumele cele mai mari le revin parintilor, la pierderea unui copil. Iar din experienta statelor vecine, acest ghid se poate transforma oricand intr-o lege.
In prezent, romanii primesc despagubiri mai mari decat austriecii sau belgienii, dar semnificativ mai mici decat cetatenii Italiei. Cea mai mare dauna morala platita vreodata in tara noastra s-a ridicat la 1,2 milioane de euro.