Antena Căutare

Câți bani câștigă în România un deținut din închisoare și cum poate cheltui “salariul”. Statul îl ajută să facă și economii

Deținuții din România au parte, pe lângă programele de reabilitare, de muncă ce le aduce venituri, mai exact 40% din salariul minim pe economie. Ce pot face cu banii.

colaj  foto cu detinutii care primesc bani in inchisorile din romania Galerie
Deținuții primesc bani în închisorile din România. | shutterstock.com

Banii pot fi folosiți pe timpul deteției, în timp ce 10% vor fi economisiți pe numele său, la Trezoreria Statului, urmând să fie încasați în momentul punerii în libertate.

Conform reglementărilor, deținuților li se cuvine 40% din salariul minim pe economie sau, după caz, din tariful negociat, care nu poate fi inferior salariului minim. Acest aspect are un rol important în determinarea criteriilor pentru schimbarea regimului de executare a pedepsei într-un regim de severitate imediat inferior. De asemenea, activitatea remunerată are un impact pozitiv în acordarea anumitor beneficii, precum dreptul la vizite intime.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă. În ce situații poți ajunge să faci închisoare

Persoanele private de libertate au dreptul la un program normal de lucru de 8 ore pe zi

Persoanele private de libertate au dreptul la un program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe săptămână, cu două zile consecutive de odihnă săptămânală, conform prevederilor ANP.

În ceea ce privește utilizarea veniturilor obținute din muncă, deținuții au dreptul să utilizeze 90% din banii câștigați pe durata executării pedepsei. Cei 10% rămân depuși în contul personal la Trezoreria Statului și vor fi disponibili la momentul eliberării.

Citește și: O femeie s-a filmat mâncând șorici și a fost condamnată la închisoare. Care a fost motivul sentinței uluitoare

„Pe langa sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiază de zile câștig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, în vederea acordării eliberării condiționate.Totodată, stăruința în muncă este unul dintre criteriile care este avut în vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor în regimul imediat inferior ca, grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum și în cazul acordarii dreptului la vizita intimă”, potrivit ANP.

Citește și: O avocată din Vaslui a lovit un om cu mașina și s-a întors să-și recupereze oglinda. Ce antecedente penale are femeia

Deținuții au oportunitatea de a activa în diverse domenii, inclusiv producția de mobilier, lucrările în construcții civile, rutiere și feroviare, agricultură, coaserea manuală a încălțămintei, ambalarea confecțiilor textile, producția de ambalaje din carton, materiale plastice, componente electronice și cabluri electrice, lucrări necalificate cum ar fi recuperarea și reciclarea deșeurilor, activități de curățenie și manipularea materialelor, precum și întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, potrivit romaniatv.

Citește și: Ai un astfel de termometru cu mercur acasă? Ce sancțiune aspră riști să primești pentru încălcarea legii

Femeia care a rămas temporar oarbă din cauza unui produs de înfrumusețare. Multe doamne îl folosesc, dar nu știu ce efec... Când au apărut vânătăi inexplicabile pe corpul copilului ei, a intrat în panică. Medicii s-au speriat când l-au văzut pe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x