A fost realizat un studiu în care este analizat comportamentul consumatorilor. Datele care au ieșit la iveală au arătat că obiceiurile românilor la cumpărături se încadrează în câteva categorii.
Ce este „vinerea dulce” și de ce crește tendința oamenilor de a cumpăra. Ce spun specialiștii despre obiceiurile de consum ale românilor
Potrivit Observatornews.ro, studiul a scos la veală unele detalii sensibile: „Sunt femei între 32 şi 38 de ani care locuiesc în ruralul mediu şi mare sau urbanul foarte mic şi cumpără vinerea, între 11 şi 1 cam 2 kg de făină, o sticlă de vin roşu undeva la 35 de lei şi prezervative!
Bărbaţii care lucrează pe şantiere, sunt şoferi pe camioane, se întorc vinerea acasă şi de aia o numim vinerea dulce!” precizează Dan Marc, CEO companie studiu.
Citește și: Decorațiuni de Crăciun periculoase pentru copii și animale de companie. La ce să fie atenți cumpărătorii
Astfel că, lista de cumpărături este influențată puternic de starea civilă. Cuplurile tinere investesc de obicei în produse de calitate, fiind mai atente la etichetele acestora.
„Etapa de viaţă influenţează cel mai mult felul în care oamenii îşi structurează coşul de produse. În momentul în care într-un cuplu se cumulează două venituri, avem de a face cu un venit disponibil mai mare”, menționează Dan Petre, sociolog.
Potrivit specialiștilor, românii reprezintă o categorie de consumator aparte, care îmbină tradiționalul cu digitalul.
„Consumatorul român este un mix foarte interesant între tradiţional şi digital. Am devenit entuziasmaţi de tehnologie, dar vânzările şi cumpărăturile sunt o experienţă umană înainte de toate, deci când amesteci cele două, ai făcut-o bine, şi asta face România”, a explicat Andrew Lipsman, analist global în retail.
Citește și: S-au scumpit fructele, legumele și detergenții! Inflația a depășit din nou pragul de 5%
De asemenea, cei mai mulți români își fac cumpărăturile în ziua de salariu. Coșul arată însă diferit în mediul rural de cel din mediul urban. La țară, cumpărătorii se îndreaptă către alimentele de bază, precum uleiul zahărul și laptele, în timp ce la oraș, cererea crește semnificativ pentru gustări dulci, mezeluri, răcoritoare, dar și pentru mese rapide.
Un alt criteriu în acest studiu este genul cumpărătorului. Peste 60% din cumpărături în magazinele românești sunt făcute de femei. Coșul acestora cuprinde, de regulă, produse care să acopere toate nevoil unei gospodării, printre care ai ales carne, produse lactate sau produse de panificație.
Bărbații merg la cumpărături de obicei cu o listă, iar atunci când nu au una caută să-și satisfacă mici pofte, precum dulce, gustări sărate, băuturi.
„Bărbaţii sunt extensia deciziei femeilor. Vedem de exemplu bărbaţi care aşteaptă ca persoana cu care au ajuns la shopping să iasă din magazin şi aşteaptă mult! Sunt trimişi pentru cumpărături, trimit Whatsappuri să se asigure că nu greşesc”, declară Dan Marc, CEO companie studiu.
„De obicei soţia trece pe listă ce ne trebuie pentru gătit, iar eu adaug lucrurile pe care ne place să le mâncăm: dulciurile, băuturi, bere, vin”, spune un domn.
„Cred că ne gândim mai mult la ce gătim şi ştim ingredientele mai clar decât ei!” este de părere o doamnă.
Rezultate Loto azi, 6 februarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Facturile la întreținere pe luna decembrie i-au înmărmurit pe unii bucureșteni. Cât a putut să plătescă un bărbat din se...