Credincioșii din România intră, de astăzi, în Postul Nașterii Domnului, unul dintre cele mai importante ale orânduirii bisericești. Miercuri, 14 noiembrie, începe Postul Crăciunului, potrivit Calendarului Ortodox. Încă din prima zi a postului, nu se mai fac nunti și nici petreceri până după Anul Nou. Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie pe data de 24 decembrie.
Anul acesta, creştinii ortodocşi intră în Postul Crăciunului din 14 noiembrie. Perioada ţine până în 24 decembrie, timp de 40 de zile și amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Începând cu prima zi a postului, respectiv 14 noiembrie, nu se mai fac nunti și nici petreceri până după Anul Nou.
Pregătirea pentru post nu constă în renunţarea la anumite alimente, ci mai degrabă la renunţarea la unele obiceiuri, postul fiind o invitație la căință pentru greșelile făcute de-a lungul anului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.
În schimb, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin decât dacă se sărbătoreşte vreun sfânt mare menţionat în calendar cu cruce roşie.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.
În ziua de Ajun se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos.
Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual. Indiferent de ziua în care pică prima zi a Crăciunului se mănâncă de dulce.
O femeie a murit pe loc și o alta fost rănită, după ce au fost lovite de o mașină! Alcoolemia record pe care o avea preo... Legea pensiilor, votată de Comisia de Muncă! Cine sunt persoanele care vor beneficia de pensii speciale de 1 ianuarie 20...