- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie 2018. Postul Crăciunului, al doilea ca importanță după Postul Paștelui, începe pe 14 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Dat fiind faptul că postul Crăciunului începe din 15 noiembrie, în mod normal Lasata secului ar avea loc cu o zi înainte, respectiv 14 noiembrie. Dar pentru că data de 14 noiembrie pică chiar într-o zi de miercuri, zi de post, Lăsatul secului are loc începând de marți, 13 noiembrie.
Astfel că, lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018 începe cu o zi mai înainte decât prevăd datele bisericești din calendarul creștin ortodox. Marți, 13 noiembrie este ultima zi în care se mai poate consuma mâncare ”de dulce„, respectiv carne, brânză, lapte, ouă.
Evident, deși începem lăsatul secului pentru postul Crăciunului încă din seara de 13 noiembrie, credincioșii trebuie să-l completeze cu a doua zi, 14 noiembrie, când se posteşte în mod obişnuit.
Calendar ortodox 13 noiembrie. Sărbătoare mare de cruce neagră! Cui spui La mulți ani
Calendarul ortodox. Sf Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie. Rugăciunea celor necăjiți
Tradițiile, obiceiurile și rânduiele bisericești indică faptul că, în Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.
Confrm tradiției bisericești, prima zi de dezlegare la pește pică miercuri, 21 noiembrie - de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, a doua zi cu dezlegare la pește pică pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, a treia zi de dezlegare pică joi, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a patra zi pică într-o joi, 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.
Tradiții, superstiții și obiceiuri în Postul Crăciunului
Tradiția ne spune despre postul Crăciunului că ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moșise pe Maica Domunului.
În postul Crăciunului se realizează și practici de magie premaritală sau chiar practici oculare, astfel fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare. Aceste crupe după ce sunt fierte le vor pune pe masă pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.
Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
Postul Crăciunului este marcat de rugăciuni și curățire spirituală, pentru a ne pregăti sufletește de primirea pruncului Sfânt, nașterea Domnului Iisus Hristos. Să dăm de pomană să nu ne abatem de la cele zece porunci sfinte, asta înseamnă postul Crăciunului, pe lângă restricțiile culinare ce se impun.
Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru postul Crăciunului
Începând de zi și până în ziua de 15 noiembrie când intrăm în postul de 40 zile al Crăciunului, tradițiile spun că nu avem voie să dăm bani cu împrumut, femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele.
De asemenea, de Lăsata Secului din Postul Crăciunului, femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii”.
Postul Crăciunului 2018 este al doilea mare post din calendarul creștin ortodox, care începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie, ajunul Crăciunului 2018.
5 motive pentru care merită să locuiești într-un complex rezidențial... Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2018. Rugăciunea începutului Postului Mare...