Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie. Ce nu ai voie să faci de azi

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie. Traditii superstitii si obiceiuri in postul craciunului. ce nu ai voie sa faci de lasata secului.

lasata secului pentru postul craciunului

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie 2018. Postul Crăciunului, al doilea ca importanță după Postul Paștelui, începe pe 14 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Dat fiind faptul că postul Crăciunului începe din 15 noiembrie, în mod normal Lasata secului ar avea loc cu o zi înainte, respectiv 14 noiembrie. Dar pentru că data de 14 noiembrie pică chiar într-o zi de miercuri, zi de post, Lăsatul secului are loc începând de marți, 13 noiembrie.

Astfel că, lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2018 începe cu o zi mai înainte decât prevăd datele bisericești din calendarul creștin ortodox. Marți, 13 noiembrie este ultima zi în care se mai poate consuma mâncare ”de dulce„, respectiv carne, brânză, lapte, ouă.

Evident, deși începem lăsatul secului pentru postul Crăciunului încă din seara de 13 noiembrie, credincioșii trebuie să-l completeze cu a doua zi, 14 noiembrie, când se posteşte în mod obişnuit.

Calendar ortodox 13 noiembrie. Sărbătoare mare de cruce neagră! Cui spui La mulți ani​

Calendarul ortodox. Sf Ioan Gură de Aur, 13 noiembrie. Rugăciunea celor necăjiți​

Tradițiile, obiceiurile și rânduiele bisericești indică faptul că, în Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie. Ce nu ai voie să faci de azi

Confrm tradiției bisericești, prima zi de dezlegare la pește pică miercuri, 21 noiembrie - de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, a doua zi cu dezlegare la pește pică pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, a treia zi de dezlegare pică joi, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a patra zi pică într-o joi, 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Tradiții, superstiții și obiceiuri în Postul Crăciunului

Tradiția ne spune despre postul Crăciunului că ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moșise pe Maica Domunului.

În postul Crăciunului se realizează și practici de magie premaritală sau chiar practici oculare, astfel fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare. Aceste crupe după ce sunt fierte le vor pune pe masă pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 14 noiembrie. Ce nu ai voie să faci de azi

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Postul Crăciunului este marcat de rugăciuni și curățire spirituală, pentru a ne pregăti sufletește de primirea pruncului Sfânt, nașterea Domnului Iisus Hristos. Să dăm de pomană să nu ne abatem de la cele zece porunci sfinte, asta înseamnă postul Crăciunului, pe lângă restricțiile culinare ce se impun.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru postul Crăciunului

Începând de zi și până în ziua de 15 noiembrie când intrăm în postul de 40 zile al Crăciunului, tradițiile spun că nu avem voie să dăm bani cu împrumut, femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele.

De asemenea, de Lăsata Secului din Postul Crăciunului, femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii”.

Postul Crăciunului 2018 este al doilea mare post din calendarul creștin ortodox, care începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie, ajunul Crăciunului 2018.

Recomandari