- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În marile orașie din România, prețul chiriilor crește de la an la an, iar oamenii găsesc cu greu un echilibru între satisfacțiile personale și plățile lunare. În acest timp, există un oraș în România în care chiriile nu sar de 10 lei pe lună.
Chirii de sub 10 lei într-un oraș din România. Ce spun locuitorii: „Avem cărbune și suntem înconjurați de pădure...”
Localitatea în care chiriașii nu scot din buzunar mai mult de 10 lei pe lună la plata chiriei este Aninoasa. Acolo a fost un centru industrial important, fiind pentru ani buni un punct de interes pentru orice locuitor.
Acum se află în pragul falimentului, iar locuitorii nu mai nimeresc cum să plece mai repede din oraș. Din orașul industrial prosper, cu o populație de 6.000 de locuitori, acesta a ajuns un oraș-fantomă.
Acest lucru s-a întâmplat după închiderea minei Aninoasa, în 2006, ceea ce a schimbat complet destinul locuitorilor, conform unei surse.
Astfel că minerii, împreună cu familiile lor, au părăsit orașul treptat, fiind nevoiți să-și găsească altă sursă de venit.
În acest moment trăiesc mai puțin de 3.500 de oameni în orașul din județul Hunedoara. Și, cu toate că oamenii de acolo s-au ocupat toată viața cu mineritul, acum trec cu greu iarna, Aninoasa fiind unul dintre cele mai sărace orașe din România.
Potrivit sursei menționate anterior, în zona Văii Jiului mai sunt doar patru exploatări miniere aflate în activitate în prezent. Acolo lucrând mai puțin de 1.500 de oameni.
„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele. Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, declară un fost miner.
Oamenii își duc zilele acum din pensiile de miner, din ajutoare sociale sau umblând să găsească de muncit cu ziua, ori la cules de ciuperci și fructe de pădure pe care să le vândă la marginea drumului.
Pentru familiile minerilor aduși în timpul regimului Comunist să lucreze în mina Aninoasa au fost construite locuințe cu etaj. Acestea au fost situate de-a lungul văii pârâului Aninoasa.
Locuitorii rămași în oraș după închiderea minei au stat în respectivele locuințe, care au putut fi cumpărate cu sume modice, ori închiriate cu mai puțin de 10 lei pe lună.
„Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale.
Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care îl dau este mai mare decât chiriile plătite aici.
Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit și chiar le-au consolidat. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, declară fostul miner.
Citește și: Ludovic Orban, huiduit, în Valea Jiului! Premierul a uitat denumirea minei Lonea. Ce i-au strigat oamenii
După cutremurul din februarie 2023, unele clădiri vechi de mai bine de 130 de au fost foarte afectate. Astfel că, oameni au fost nevoiți să evacueze și se mute în containere așezate în curtea liceului din oraș. Aceste containere au fost puse la dispoziție de autoritățile locale.
Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara: „În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii.
Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării.”
Acestor familii le-au fost puse la dispoziției 11 locuințe de tip container, racordate la rețeaua de electricitate. Numărul containerelor a fost suplimentat cu 20, după zece luni de la producerea cutremurului.
Dintre familiile evacuate anul trecut, doar zece mai locuiesc în containerele amplasate în curtea liceului Aninoasa.
Citește și: Incident la Mina Livezeni - Mai mulţi mineri sunt intoxicaţi cu fum şi gaze toxice
„Unii au plecat la vechile locuințe din Colonie, dar s-au întors din nou la containere. Au zis că nu mai pot sta în colonia groazei. Alte familii și-au găsit alte locuințe, pentru că le ploua prin acoperișul boxelor.
Noi am rămas, deși spațiul este cam mic. Dar nu avem unde ne duce. Ni s-a spus că vom fi mutați în camerele unui azil care este amenajat în aceste zile, dar este pe deal și nu pot merge atâta drum”, relatează una dintre persoanele care au rămas în container.
Azilul menționat în citatul de mai sus este chiar în incinta fostei mine. Oamenilor le este din ce în ce mai greu să-și ducă traiul de zi cu zi. Aceștia suferă de frig, neavând ce să mai pună pe foc.
„Încă mai sunt oameni care bagă saci de cârpe pe foc, pe care ei i-au adunat în case de gunoaiele ajung până la lustre, pentru a-și încălzi locuințele. Mulți ani, în unele colonii din Valea Jiului, aceste bulendre trimise din alte țări ca ajutoare au fost folosite la foc.
Avem cărbune și suntem înconjurați de pădure, dar pentru unii lenea a fost prea mare. De aceea și-au lăsat locuințele în ultimul hal”, dezvăluie un fost miner.
Orașul Aninoasa a ajuns unul fantomă, unde vântul își face loc printre ruinele clădirilor cenușii.
Alex Velea, audiat de poliție ca martor în cazul unei crime din Dâmbovița. Un bărbat a fost ucis prin 20 de lovituri de ... Povestea românului care a cucerit mapamondul cu o fotografie: „Am primit semn divin” Ce a surprins pe cer a fascinat eng...