COD PORTOCALIU de NINSORI şi vijelii! Măsurile luate de IGSU după anunțul ANM: "Sunt preconizate efecte asupra populaţiei"

 

Începând din această noapte, pentru mai multe județe din sudul și sud-estul țării, meteorologii au anunțat cod Galben de ploi abundente, intensificări ale vântului și ninsori pe crestele munților, pentru București și alte județe fiind în vigoare chiar o avertizare cod portocaliu.

Aşadar, IGSU a dispus măsuri pentru intervenția în sprijinul populației care poate fi afectată de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi în weekend.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.

Totodată, la nivelul unităților operative ale IGSU din județele vizate, peste 2.800 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, în judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, la nivelul zonelor vizate, sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundații.

Pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și comunităților, pompierii din cadrul subunităților operative au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

RECOMANDĂRI IGSU:

- Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor că pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

- De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

- Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

- Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe