Antena Căutare

COLECTIV - UN AN: Moartea a mușcat 153 de secunde și a plecat luând cu ea 64 de vieți

Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.33, în clubul ”Colectiv” din București, situat în incinta fostei fabrici de încălțăminte ”Pionierul”, la concertul trupei ”Goodbye to Gravity”, se declanșează un incendiu, provocat de la artificiile aduse pentru celebrarea noului album. Focul se extinde rapid, oamenii se calcă în picioare, 26 de suflete decedează acolo, pe loc. Finalmente se vor înregistra 64 de morți și 186 de răniți. Se deschid trei fronturi penale, 11 persoane sunt arestate dar nici până azi, la un an de când România a fost îndoliată, nu s-au stabilit adevărații vinovați

Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.33, în clubul ”Colectiv” din București, situat în incinta fostei fabrici de încălțăminte ”Pionierul”, la concertul trupei ”Goodbye to Gravity”, se declanșează un incendiu, provocat de la artificiile aduse pentru celebrarea noului album, ”Mantras of War”. Focul se extinde rapid, oamenii se calcă în picioare, 26 de suflete decedează acolo, pe loc. Finalmente se vor înregistra 64 de morți și 186 de răniți. Se deschid trei fronturi penale, 11 persoane sunt arestate, dar nici până azi, la un an de când România a fost îndoliată, nu s-au stabilit adevărații vinovați

1899

Industriașul NICOLA PRODANOF pune bazele unei mici afaceri cu piele, în Tulcea. Dă roade, începe să funcționeze și, la 1913, toate acareturile sunt mutate la București. Așa apare ”Tăbăcăria Națională” și, mai apoi, fabrica ”Bourul”, intrate în vocabularul bucureștenilor prin ”Dâmbovița” și Talpa”.

1985

Apar 135.000 de metri pătrați de platformă industrială, altfel spus celebra fabrică ”PIONIERUL”. Trebăluiau aproximativ 8.000 de suflete, cea mai mare zonă de profil din țară. Se lucra mult la export (”Lotto” ori ”Adidas” produceau aici, printre altele), dar apăreau și celebrele mărci de pantofi de sport românești ”ROSPRINT” și ”ROSTART”, cele care puteau fi purtate o veșnicie.

2011

După Revoluție, ca mai peste tot, s-a furat la maximum. S-a ajuns la 2.000 de oameni, s-au încercat niște contracte cu distribuitori, puternici, din Vest. Unul dintre noștenitori, Nicolae Prodanof, un româno-brazilian, s-a judecat peste două decenii cu statul pentru restituiri. Cei din familie încă se mai agită. În van. Pe la 2011 pe hârtie, angajate, mai erau 11 suflete!

30 septembrie 2014

Fabrica ”Pionierul”, rămasă fără obiect de activitate concret de mai bine de șapte ani, închiriază societății ”Colectiv Club SRL” 425 de metri pătrați, contra sumei de 1.488 euro / lună. Trebuie spus că majoritatea sălilor devenise cluburi pentru concerte, locuri de antrenament sportiv ori dansuri. Spațiile sunt insalubre, cosmetizate la întâmplare, căile de evacuare sunt blocate. Practic, vorbim despre niște bombe cu ceas ce primesc autorizații de funcționare după ureche, de la Primăria Sectorului 4. Clubul ”respiră” pe propria răspundere încă din 6 oiembrie 2014, aceasta fiind depusă la sediul lui Cristian Popescu ”Piedone”.

30 octombrie 2015, 21.00 - 22.30

Trupa de metalcore ”Goodbye to Gravity”, fondată în 2011, anunță, cu o zi înainte, lansarea albumului ”Mantras of War”. Promovarea va avea loc la ”Colectiv”, pe 30 octombrie, de la ora 20.30, intrarea fiind gratis. 400 de fani vin într-un spațiu destinat pentru 80. La concert sosesc numeroși artiști - prieteni cu cei din trupă -, fotografi, studenți români și străini, câțiva minori.

Show-ul pleacă la drum la ora 21.00. Timp de 90 de minute, ”Goodbye to Gravity” interpretează atât piese vechi, cât și cele nouă melodii de pe noul album. Puțin după 22.30 apar efectele pirotehnice. Artificiile de la ”Colectiv” sunt instalate și supravegheate de doi pirotehniști ai companiei ”Golden Ideas Fireworks Artist SRL”, Viorel Zaharia și Marian Moise, ultimul dintre ei aflându-se, fizic, la ”Pionierul”. Instalațiile nu sunt puse respectându-se distanțele.

Unul dintre ultimele cadre trase de Miluță Flueraș, un fotograf apropiat lumii artistice, înaintea de declanșarea incendiului

30 octombrie 2015, 22.30 - 23.15

Scânteile ajung pe un stâlp din apropierea scenei. Mai exact pe buretele inflamabil, folosit pentru izolarea fonică.

- artificiile ard 15 secunde, o scânteie sare pe burete.

- la secunda 21, tavanul ia foc.

- la secunda 24, flăcările sunt extinse pe tot plafonul, fiind alimentate și de instalația de ventilație.

- la secunda 35 picăturile din buretele ars încep să cadă peste oameni.

- peste numai o secundă (36), focul se află fix în centrul tavanului.

- la secunda 51, gazele inflamabile ajung deasupra capetelor oamenilor.

- la secunda 72 tot clubul este cuprins de un fum "ciudat" de la spuma poliuretanică ce ardea.

- la secunda 91 flăcările ajung și la containerul aflat în fața intrării în ”Colectiv”.

- la secunda 105 focul coboară la un metru de pardoseală, practic deasupra capetelor celor care mai rămăseseră înăuntru.

- secunda 113: fumul și flăcările încep să fie evacuate natural, de la deschiserea ușilor.

- ultima secundă, când focul se autostinge, e 153...

Tragedia fusese, deja, declanșată. Oamenii se calcă în picioare, singura ieșire disponibilă are 80 de centimetri lățime. Scenele sunt de nedescris. Ies primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gazele emanate. La 22.32 pleacă, deja, primul apel către 112. Cei de afară nu-și dau seama de gravitatea situației. La 22.42 apar primele două ambulanțe, iar mașinile de pompieri ajung în dreptul intrării. Mulți au intrat, deja, in stop cardiorespirator. Personalul de la ”Maternitatea Bucur”, aflată la doi pași, acordă primul ajutor. La fel și locuitorii din zonă. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave decedează pe caldarâm. Victimele sunt transportate, într-o primă fază, la Spitalul Universitar.

30 octombrie 2015, 23:15

Apar primele vești. Totul e confuz. Se spune despre o explozie cu mai mulți răniți și decedați, apoi apare completarea că a fost un incendiu violent.

30 octombrie 2015, 23:30

Rudele și prietenii celor din ”Colectiv”, alarmați de cei care au putut suna,ajung la fața locului. Poliția izolează perimetrul. Sunt zeci de mașini de intervenție, pompieri sau ambulanțe.

30 octombrie 2015, 23:55

Oamenii încep să realizeze dimensiunea dramei. Raed Arafat dă o scurtă declarație: sunt 18 morți și zeci de răniți. La 00.08 numărul acestora urcă la 25.

31 octombrie 2015, 01:00

Apar mașinile celor de la Institutul de Medicină Legală, pentru a prelua cadavrele. Acțiunea de salvare de la fața locului, cu 500 de oameni, se încheie, La 02:00, Ministrul de Interne Gabriel Oprea comunică un nou raport: 27 de morți și 140 de răniți.

27 de suflete pleacă spre Rai în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Pe 1 noiembrie, încă trei. Pe 2, încă unul, pe 3, la fel. Nouă persoane decedează pe 7 noiembrie. Lista continuă până pe 21 decembrie, cu cel de-al 63-lea plecat. Apoi, pe 14 martie 2016, Radu Sienerth decedează și el. Victima cu numărul 64. Atât luase cu ea moartea în 153 de secunde...

Surse: wikipedia, digi24, gsp.ro

Credit foto: vice.com, hepta, Miluță Flueraș

Românii scapă de 102 taxe! Care sunt dările de care au scăpat și când intră în vigoare schimbarea!... Cătălin Botezatu, declarații despre perioada petrecută în pușcărie: "Atunci am dat în vileag o mafie polico-financi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x