Antena Căutare

Comisia Senatului a votat legea carantinei. Mai este un pas până la adopatarea și instituirea acesteia. Ce presupune legea

Comisia juridică a Senatului a votat joi seara, în unanimitate, raportul proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Comisia Senatului a votat legea carantinei. Mai este un pas până la adopatarea și instituirea acesteia. Ce presupune legea

Adică, în caz de orice fel de epidemie, statul va impune reguli extrem de stricte precum obligativitatea carantinei și spitalizării. În cazuri contrare,d acă nu se respectă, se ajunge la amenzi usturătoare sau chiar închisoare.

Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, "care va avea loc în cel mai scurt timp", după cum a anunţat vicepreşedintele comisiei, Iuliana Scântei, care a condus şedinţa.

"Membrii comisiei au finalizat, centralizat, corectat, actualizat toate articolele, amendamentele din cuprinsul acestui raport. (...) Potrivit Regulamentului Senatului, raportul cu amendamentele admise şi respinse va fi publicat cât mai curând pe site-ul Senatului României şi, în scurt timp, vom relua şedinţa plenului Senatului pentru exercitarea votului final asupra proiectului de lege", a precizat Scântei.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a subliniat că, în noua formă, din lege a fost eliminată ”posibilitatea confiscării bunurilor, ca și posibilitatea izolării pe suspiciuni.”

Articolul continuă după reclamă

Totodată ”statul nu poate impune oricum și oricând carantina.” a mai spus Robert Cazanciuc, care a adăugat că ”statul nu te poate forța să urmezi un tratament împotriva voinței, ci doar cu acordul pacientului.”

”Statul nu poate lua copilul în supraveghere fără acordul părinților, dacă ambii sunt infectați” a mai anunțat liderul Senatului.

În plus, pentru cei care vor să conteste măsurile stabilite, carantină/izolare, ei au posibilitatea unui avocat din oficiu.

Ce prevede legea carantinei?

Comisia Juridică a Senatului a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea. Printre modificările aduse actului normativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul.

Din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Izolare în spital sau la domiciliu

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (...), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8 discutat în comisie.

Se dau tichete de masă caldă pentru 300.000 de pensionari. Care sunt condițiile penru a benefici de ajutor... Crește bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Grecia. Premierul elen solicită controale riguroase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x