Salvamontiștii au trebuit să intervină și să salveze o tânără studentă din Cehia. Aceasta era singură pe munte și a avut noroc să fie găsită la timp.
Cum a plecat în drumeție în Munții Piatra Craiului o tânără din Cehia. Ce i-a întrebat pe salvamontiști
Tânăra din Cehia este studentă la Arte în București și are 24 de ani. Aceasta a plecat singură pe munte, în Munții Piatra Craiului. Salvamontiștii au realizat că tânăra a avut mare noroc să fie găsită la timp.
Aceasta nu era îmbrăcată corespunzător și nici echipată. Nu avea nici căciulă, mănuși și nici lanternă. Studenta purta o pereche de colanți, hanorac, cizme din piele și ținea în mână o poșetă.
Salvamontiștilor le-a luat două ore să o găsească, tânăra fiind deja în stare somnolență cauzată de hipotermine, conform unei surse. Bateria telefonului ei era la 10% și erau toate șansele să sfârșească în mod tragic.
Studenta a plecat singură în drumeție în Munții Piatra Craiului, către cabana Curmătura, iar apoi spre Vârful Turnu. Însă fără să se echipeze corespunzător.
Când a fost găsită de salvamontiști, tânăra i-a întrebat dacă a ajuns în Rai. Cazul a fost catalogat drept „halucinant” de către salvatori.
Serviciul Public Local Salvamont Zărnești a postat pe pagina de Facebook un mesaj uluitor care servește de semnal de alarmă pentru oricine:
„Jurnal de activitate
Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18:30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești primește solicitare prin apel de urgențā 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.
Din nou o persoanā de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt. 1923 m), pe Padina Hotarului.
O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflată la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă.
O echipă de prim-răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).
S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, să se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.
Ps: Salutăm cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont-Salvaspeo Mehedinți, care a dorit să ne însoțească la acțiune, pentru a învăța tainele acestei meserii nobile.
Acesta se află, alāturi de noi într-un modul de pregătire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zărnești.
‼️Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadā și recomandām încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont.
Serviciul Public Local Salvamont Zărnești,întotdeauna în sprijinul dumneavoastră!”
Acesta nu este un caz izolat, tot mai mulți oameni alegând să facă trasee montane fără să se informeze în prealabil. Acest lucru le pune viața în pericol.
A fost cutremur în România sâmbătă dimineață! Câte grade a avut și unde s-a resimțit seismul... Aduc sau nu banii fericirea? Ce spun oamenii de știință despre cea mai mare dilemă a societății...