- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Papa Francisc era un elev bun, în școala gimnazială, iar asta se vede clar din carnetul său de note, de la școala Don Bosco de Ramos Mejía, în Buenos Aires, Argentina. Cum arată carnetul de note din gimnaziu al Papei Francisc - Jorge Mario Bergoglio, singurul document care atestă situația sa școlară, dezvăluit până la ora actuală
Papa Francisc, pe numele Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în Buenos Aires, într-o familie catolică modestă. Deși din familie avea ”bazele” religioase, învățând să se roage și să memoreze pe de rost contecele de la slujbe, contactul serios cu ceea ce înseamnă religia l-a avut la vârsta de 13 ani, când, alături de fratele său mai mic, Oscar, a urmat cursurile Colegiului Vilfrid Baron de los Santos Evangelios - Don Bosco School de Ramos Mejía.
Papa Francisc avea media 10 la Religie și la Purtare
Papa Francisc, licențiat în Filosofie, a devenit, ulterior, profesor de Literatură și Psihologie. Carnetul său de note din clasa a VI-a vine să întărească aplecarea pe care o avea pentru școală, îndeosebi pentru Religie, dar nu numai. Documentul prețios a fost eliberat de școala Don Bosco School din orașul Ramos Mejía (oraș din La Matanza, Provincia Buenos Aires) și arată că Papa Francisc avea note bune la științele exacte, precum matematică, având doar o singură notă de 5, în carnetul său de note.
Și la Științele Culturii, elevul Jorge Mario Bergoglio avea note mari, arată situația clasei a VI-a. Papa Francisc excela la Religie și Purtare, obiecte școlare pentru care a primit și premiu: ”Primer Premio de Conducta. Premio de Religión y Evangelio”, adică Premiul I la Purtare: Premiu pentru Religie și Evanghelie.
Papa Francisc nu avea însă nota 10 pe linie, la toate materiile. De altfel, unicul document care atestă situația sa școlară, este acest carnet de note din clasa a VI-a, de la Școala Don Bosco din orașul Ramos Mejía, în Buenos Aires, Argentina.
După gimaziu a urmat, Școala secundară sau Liceul. Profesorii spuneau despre el că este un elev bun, dar rebel.
”Jorge mereu a fost un elev bun, dar avea idealurile sale. Când a intrat la liceu, i-am spus că nu are voie să folosească niciun tip de simboluri politice. Dar, ca orice elev rebel, nu asculta și aducea și purta însemne ale peronismului la rever (n.red. peronismul sau justiţialismul este o mişcare politică argentiniană care are ca fundament ideile şi programele asociate fostului preşedinte Juan Peron şi ale celei de a doua soţii, Eva Peron). A trebuit să-i zic de trei ori până să înceteze”, a povestit Gustavo Fierro, șeful de Laborator de la Școala tehnică Nº 27, Hipólito Yrigoyen, unde Papa Francisc şi-a încheiat studiile cu o diplomă de tehnician în chimie, potrivit lanacion.com.ar.
Au urmat apoi cursurile seminarului din Villa Devoto din Buenos Aires, la data de 11 martie 1958, când a intrat în Societatea lui Isus. Voia să facă parte din Ordinul Iezuit, ordin călugăresc al Bisericii Catolice, deoarece îl atrăgeau actele și călătoriile misionare. Atunci voia să ajungă în Japonia, în mod deosebit, dar unde nu a mai fost trimis din cauza unor probleme medicale la unul dintre plămâni, cu care acesta s-a confruntat la vârsta de 21 de ani.
Rolul școlii în viziunea Papei Francisc
Deși el nu s-a considerat niciodată a fi un elev strălucit, Papa Francisc promovează școala și vorbește despre principalele sale valori, pe care trebuie să le împărtășească tinerilor.
”Adevărata școală trebuie să instituie concepte și valori. Când o școală nu este în stare să insufle asta, atunci este selectivă și doar pentru cei puțini. Cred că acesta e un lucru grav, deoarece doar superbărbații sunt selectați, dar doar pe criterii de interes. În spatele acestor selecții mereu se află fantoma banilor care ruinează adevărata uamnitate”, a declarat Papa Francisc, într-o conferință despre educația catolică.
De altfel, pentru Papa Francisc un profesor bun are următoarea definiție: ”un educator care nu știe să riște, nu poate să educe. Să riști în mod rațional, înseamnă să înveți să mergi. Dacă ajungi să cazi, te ridici și mergi mai departe. Adevăratul educator trebuie să fie maestrul riscului rezonabil”, a precizat Suveranul Pontif.
Papa Francisc în România
Vizita Papei Francisc în România de la finalul lunii mai și începutul lunii iunie este un eveniment istoric pentru ţara noastră, pregătit în cel mai mic detaliu. Suveranul Pontif va petrece trei zile zile în țara noastră, în intervalul 31 mai-2 iunie 2019. Călătoria apostolică pe tărâm românesc va fi la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj, și se întâmplă la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999. Sloganul călătoriei lui Papa Francisc în România se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună!".
sursă foto: hepta, sursă info: lanacion.com.ar
Citește și:
Papa Francisc în România. Mai mulți bani pentru vizita Papei la București
Ce trebuie să faci ca să-l întâlnești pe Papa Francisc în România. Înscrieri online
Accident grav pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda. Două grinzi s-au prăbuşit, la doar o oră de când au fost puse pe ... Capitala intră în stare de alertă pentru vizita istorică a Suveranului Pontif. Ce măsuri și restricții se vor lua în Buc...