Antena Căutare

Cum arată piramida alimentară la români. La bază și cele mai consumate sunt lactatele

Un studiu publicat de INS arată că lactatele au cea mai mare pondere în consum. Sunt urmate de legume şi cereale. Piramida clasică alimentară are la bază categoria de cereale, care, spun specialiştii, ar trebui să reprezinte circa 40 la sută din alimentaţia noastră. Un studiu publicat de INS arată că lactatele au cea mai mare pondere în consum. Sunt urmate de legume şi cereale. Piramida clasică alimentară are la bază categoria de cereale, care, spun specialiştii, ar trebui să reprezinte circa 40 la sută din alimentaţia noastră.

Urmează apoi legumele şi fructele, care ar trebui să reprezinte cam 35 la sută din farfuria noastră zilnică. Următoarele sunt lactatele și produsele bogate în proteine, carne, pește, ouă și leguminoase, boabe, semințe oleaginoase.

Cum arată piramida alimentară la români

Potrivit studiului Institutului Naţional de Statistică pe anul 2018, laptele şi produsele din lapte au cea mai mare pondere în consumul mediu net zilnic pe locuitor, cu 30 de procente. Sunt urmate de legume, cu 17% şi cereale, cu 16%.

Pentru fructe, consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost de 10%, la cartofi a fost de 9,5%, iar la carne de şapte procente.

În vârful piramidei romaneşti se află dulciurile, care ar trebui consumate doar ocazional, deoarece au un aport ridicat de calorii și nicio substanță nutritivă. Să vorbim un pic şi despre riscuri. În cazul în care dulciurile, carnea și grăsimile sunt la baza alimentației, se pot declanşa anumite deficienţe nutriţionale, avertizează experţii.

Vom avea o imunitate mai slabă, poate ne cade părul, poate unghiile nu sunt cum trebuie, în fine tonusul nostru nu este cel pe care ni-l dorim.

În 2018, un român a consumat în medie 2.300 de grame de alimente pe zi. Aproape 1.400 de grame au însemnat legume şi fructe şi puţin peste 900 de grame - alimente de origine animală.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, a fost ales directorul general al CFR Călători: Vreau să ajungem rapid... Sinucigaș salvat de la moarte de doi trecători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x