Antena Căutare

Cum pot obține bani de la stat absolvenții de liceu și facultate. Ce acte îți trebuie pentru a primi indemnizație de șomaj

Tinerii care își finalizează studiile liceale, postliceale ori universitare și care nu își găsesc un loc de muncă pot beneficia, potrivit legislației în vigoare, de indemnizație de șomaj. 

Cum pot obține bani de la stat absolvenții de liceu și facultate. Ce acte îți trebuie pentru a primi indemnizație de șomaj

Potrivit avocatnet.ro, absolvenții instituțiilor de învățământ cu vârsta de peste 16 ani au posibilitatea, după cum stabilește Legea nr. 76/2002, de a cere ajutorul de șomaj dacă, în 60 de zile de la încheierea studiilor, nu-și găsesc un loc de muncă. De asemenea, în această perioadă, ei pot beneficia și de servicii de consiliere și formare profesională.

De asemenea, absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot să ceară indemnizaţia de şomaj, însă doar dacă nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Aceștia pot primi ajutorul de șomaj încă de la data absolvirii.

Peste 150 de mii de tineri absolvenţi de liceu au susţinut astăzi prima probă a examenului de Bacalaureat

Pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții care nu au un loc de muncă se pot înregistra la agenția pentru ocuparea forței de muncă din zona în care domiciliază. Ei trebuie să facă asta, potrivit legii, în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire și nici măcar o zi mai târziu, altfel pierd dreptul la această indemnizație.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit sursei citate, perioada de 60 de zile a început pe 29 mai 2020, ceea ce înseamnă că absolvenții se mai pot înregistra la agenții până, cel mai târziu, pe 28 iulie 2020.

Chiar dacă fac înregistrarea în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă. Ajutorul de la stat se va primi timp de șase luni, calculate de la momentul în care se termină perioada de 60 zile, iar valoarea indemnizației lunare primite reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Bacalaureatul 2020 începe luni, cu proba de Limba Română. Ce măsuri au fost luate în sălile de examen

Ținând cont de faptul că și în acest an valoarea ISR a rămas de 500 de lei, valoarea indemnizației lunare primite de absolvenți în 2020 va fi de 250 de lei.

Documente necesare pentru obținerea indemnizației de șomaj

Dacă vor să se înscrie pentru primirea indemnizației de șomaj, absolvenții trebuie să depună, așa cum aminteam mai sus, în cel mult 60 de zile calendaristice, următoarele documente la agenția de care aparțin:

  • actul de identitate, în original și copie;
  • actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie;
  • adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

Și-a recuperat permisul de conducere, în instanță! Detaliul de pe procesul verbal datorită căruia a câștigat procesul

Așa cum stabilește Legea 76/2002, ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pe de altă parte, dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot să primească indemnizația.

Și-a recuperat permisul de conducere, în instanță! Detaliul de pe procesul verbal datorită căruia a câștigat procesul... O femeie a fost luată de viitură, în timp ce se chinuia să-și salveze păsările din calea apelor. 90 de localități au fos...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x