Antena Căutare

Ce faci în caz de cutremur în România, sfaturi de la specialiști | VIDEO

Cutremure în România. Ce faci în caz de cutremur, sfaturi oferite de specialiștii IGSU, cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la cutremurul din 1977, o tragedie în istoria României din ultimele decenii.

Ce faci în caz de cutremur în România, sfaturi de la specialiști | VIDEO Galerie
Cutremur In România

Cutremure în România. Ce faci în caz de cutremur, sfaturi oferite de specialiștii IGSU, cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la cutremurul din 1977, o tragedie în istoria României din ultimele decenii.

În urmă cu 42 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977, România a fost afectată de un seism devastator, soldat cu aproximativ 11.300 de răniți și peste 35.000 de locuințe prăbușite.

Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelul de conștientizare și de educare a populației în situația producerii unui cutremur, IGSU a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”, cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.

Sigur că un cutremur de magnitudine mare sperie pe toată lumea, însă un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim și să acționăm în caz de cutremur.

Ce faci în caz de cutremur

Declanşarea unui cutremur ne surprinde întotdeauna. De aceea, mişcările seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obişnuiţi să considere Pământul ca un suport sigur. În acele momente, când totul în jur se zguduie violent, cad obiecte, trosnesc pereţii şi se prăbuşesc clădiri, oamenii sunt cuprinşi de o spaimă cumplită. Iată câteva sfaturi importante:

  • În cazul în care se declanșează un cutremur, păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur.
  • Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu ieșiţi, și nu fugiţi pe scări ! Nu utilizaţi liftul!
  • Protejaţi-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și susținut de un obiect solid.
  • Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Caracteristicile cutremurelor în România - Harta seismică

Pe teritoriul României se manifestă, în funcţie de adâncime, mai multe categorii de cutremure:

superficiale - hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 0 şi 5 km de la suprafaţa pământului;

crustale sau normale - hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 km de la suprafaţa pământului, ajungând până la 60 km în zona Vrancea;

intermediare - hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între60-70 km şi 100-220 km de la suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea.Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura munţilor Carpaţi, în zona Vrancea. Potrivit cercetărilor specialiştilor, seismele intermediare din Vrancea nu cauzează pagube materiale clădirilor construite în ultimii ani (excepţie fac clădirile deja avariate ori care sunt vulnerabile în vreun fel), decât în situaţia unor magnitudini de peste 7 peste Richter.

Ce faci în caz de cutremur în România, sfaturi de la specialiști | VIDEO

Harta cutremurelor in România

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș - Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.
Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Ce faci în caz de cutremur în România, sfaturi de la specialiști | VIDEO

Istoric Cutremure în România

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 și peste 6 apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

În ultimii zece ani însă, în România s-au produs șase cutremure cu magnitudinea peste 5, cel mai recent seism, cu o magnitudine însemnată- 5.8 Richer- s-a produs pe 28 octombrie 2018 în zona seismică Vrancea.

Ghit complet cu ce să faci în caz de cutremur, pe http://www.nutremurlacutremur.ro

Românii care locuiesc la bloc sunt vizați direct. Septembrie 2019, este termenul limită pentru toată lumea... Paște 2019. Când începe Postul Paștelui 2019 și ce este Miercurea Cenușii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x