Antena Căutare

Cutremure în România. Evenimente INFP la 42 de ani de la Cutremurul din 77

Cutremure în România. Evenimente INFP la 42 de ani de la Cutremurul din 77. Află din articolul a1.ro, care sunt manifestările dedicate de Institutul de Fizică a Pământului marcării a 42 de ani de la cutremurul din 1977 și care sunt măsurile pentru reducerea riscului seismic în România

Cutremure în România. Evenimente INFP la 42 de ani de la Cutremurul din 77
Cutremurul din 77 | a1.ro

Cutremure în România. Evenimente INFP la 42 de ani de la Cutremurul din 77. Află din articolul a1.ro, care sunt manifestările dedicate de Institutul de Fizică a Pământului marcării a 42 de ani de la cutremurul din 1977 și care sunt măsurile pentru reducerea riscului seismic în România

În 1977, pe 4 martie, a avut loc un cutremur cu efecte devastatoare asupra României. Cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de 56 de secunde s-a stârnit în zona Vrancea, afectând întreaga țară. Cutremurul s-a soldat cu 1.578 de victime, dintre care 1.391 au fost în București.

Din nefericire, la nivelul întregii țări au fost aproximativ 11.300 de răniți și 35.000 de locuințe s-au prăbușit. În București au căzut peste 33 de clădiri și blocuri mari. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de aproximativ 100 km.

Astăzi, 4 martie 2019, se împlinesc 42 de ani de la marele dezastru care a zguduit nu doar o țară, ci și o națiune ce își comemorează anual victimele, marii actori și personalitățile vremii. Pentru comemorarea acestui tragic eveniment, au loc multe manifestații atât în București, dar și în țară.

Manifestații ce au loc la 42 de ani de la cutremurul din 1977

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) organizează azi, 4 martie alături de mai mulţi parteneri, o serie de evenimente dedicate conştientizării şi măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România, sub egida „O zi despre cutremure: perspective de reducere a riscului seismic”.

Din programul zilei: ora 10:00 – În Aula Academiei Române, va fi organizat simpozionul „Cutremurele vrâncene; o provocare pentru geo-ştiinţe şi societate”, în cadrul căruia vor fi făcute o serie de prezentări ştiinţifice şi va avea loc un panel de discuţii pe marginea unor tematici de acţiune concretă:

-ştiinţa şi tehnologia în folosul acţiunilor de reducere a riscului seismic şi securitate;

-educaţia ca mijloc de conştientizare şi creştere a rezilienţei;

-comunicarea şi percepţia riscului seismic – Calea Victoriei nr. 125 ora 10:00

La Biblioteca Naţională se va desfăşura evenimentul „Vorbim deschis despre cutremure- iniţiative pentru reducerea riscului seismic”, care va cuprinde o expoziţie Mobilă despre Cutremure (MOBEE) a INFP, Caravana „Fii Pregătit” a DSU şi activităţi şi prezentări dedicate înţelegerii cutremurelor şi a măsurilor de reducere a riscului seismic.

De asemenea, vor fi lansate: broşura „Informaţii esenţiale despre cutremure”, turul digital ghidat „Bucureştii şi cutremurele”, expoziţia „4 martie 1977 şi Cutremurele din Vrancea în studii, reportaje, mărturii, evocări, albume din colecţiile Bibliotecii Naţionale”, expoziţie cu fotografii şi exponate pe tematica protecţiei civile, prezentări ale proiectelor din domeniu.

Tot astăzi, 4 martie 2019, vor fi organizate şi trei tururi ghidate gratuite pentru a spune povestea efectelor cutremurelor majore asupra Bucureştilor, dar şi a contextului actual: de ce sunt atâtea clădiri vulnerabile seismic şi care sunt perspectivele de îmbunătăţire a situaţiei; turul ghidat „Bucureștii și cutremurele” – Fântâna de la Universitate – Piața 1 Decembrie 1989, între Facultatea de Arhitectură și Facultatea de Geologie, între orele 11:00-17:00. Seria de evenimente va include şi intrarea liberă, între orele 8:00-17:00, la Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc).

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, va susține, începând cu ora 11:00, o conferinţă de presă cu tema „Evoluția Programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic din Capitală" – la sediul Primăriei Municipiului București, sala 150, cu acces pe la intrarea din Str. Elie Radu.

Viorica Dăncilă, anunț devastator: „Sunt peste 1300 de morți în România din această cauză!”... Românii care locuiesc la bloc sunt vizați direct. Septembrie 2019, este termenul limită pentru toată lumea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x