Antena Căutare

De ce nu au mers Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger atâta ore, în toată lumea. Explicația companiei

Miliarde de utilizatori din toată lumea nu au putut folosi Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram pe 4 octombrie. Ce s-a întâmplat de nu au mers unele dintre cele mai folosite rețele de socializare de pe mapamond.

Fondatorul şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de șapte ore. | shutterstock

Pana majoră prin care au trecut cele trei rețele de socializare a adus o gaură de 7 miliarde de dolari companiei lui Mark Zuckerberg.

De ce nu au mers Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp

Un incident tehnic a făcut ca nimeni să nu mai poată folosi serviciile vreme de șapte ore. Luni, acțiunile Facebook au scăzut cu 5%, potrivit rapoartelor.

Compania are de suferit și la capitolul reputație, unde oricum nu stătea prea bine. Un fost manager ar fi dezvăluit documente care arată, printre altele, că Facebook "alege profitul, în detrimentul siguranței" și că ascunde efectele nocive ale Instagramului asupra sănătății mintale a oamenilor și în special a adolescenților, potrivit Digi24.

Articolul continuă după reclamă

După ce rețelele de socializare au căzut, compania și-a cerut scuze și a explicat că problemele au fost cauzate de o modificare defectuoasă a configurației serverelor sale.

Citește și: Facebook, WhatsApp, Instagram și Facebook Messenger au picat. Ce s-a întâmplat

Mesajul transmis de Mark Zuckerberg după ce Instagram, Facebook, Messenger și WhatsApp au căzut în toată lumea

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de şase ore.

”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi. Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook, potrivit news.ro.

Facebook a postat şi pe Twitter un mesaj în care prezintă scuze pentru problemele înregistrate.

Citește și: Facebook Messenger anunță funcția de criptare a apelurilor video și de voce. Ce trebuie să afle utilizatorii

Reţelele sociale Instagram, Facebook şi WhatsApp au înregistrat, luni, o serie de probleme tehnice, fapt care a dus la întreruperea aplicaţiilor. Experţii în securitate nu au exclus un sabotaj intern, potrivit Reuters.

O astfel de situaţie nu a mai fost înregistrată din 2019, când întreruperea a durat aproximativ 14 ore.

Cum poți afla dacă datele tale au fost furate în urma scurgerii masive de informații de la Facebook

Experții în securitate cibernetică au dezvăluit public, în aprilie, că informațiile personale de la peste 533.000.000 de utilizatori Facebook au fost scurse de hackeri într-un forum online. Cum poți afla dacă și datele tale au fost furate.

Cea mai recentă scurgere masivă de date de la Facebook a atras atenția specialiștilor la nivel mondial. Datele care au ajuns în mediul online includ adrese de e-mail, numere de telefon, numele complet, locațiile și zilele de naștere ale utilizatorilor.

Facebook a transmis că scurgerea masivă provine de la o problemă din 2019, care a fost remediată de atunci, relatează Business Insider. Cu toate acestea, informațiile scurse nu mai pot fi recuperate. Potrivit Axios, 32 de milioane dintre utilizatorii cărora le-au fost preluate datele personale sunt din SUA, 11 milioane din Marea Britanie, iar 6 milioane din India.

Citește și: Paginile de Facebook cu cei mai mulți urmăritori, în 2021. Printre ele, una dedicată mâncărurilor

Datele respective ar putea fi utilizate de infractorii cibernetici pentru a fura identități sau pentru a extorca victimele online, potrivit Hudson Rock, firmă specializată în depistarea infracțiunilor informatice. Facebook cere acces la datele proprii pentru a putea personaliza publicitatea, dar și conținutul astfel încât să urmărești cât mai multe reclame.

”Atunci când internauții se loghează pe o platformă cu reputația Facebook ei au încredere că datele lor personale vor fi tratate cu respectul cuvenit”, spune Alon Gal, reprezentantul firmei Hudson Rock.

CNN a publicat un site care poate ajuta utilizatorii să verifice dacă datele personale le-au fost furate: haveibeenpwned.com. În căsuța indicată se va introduce adresa de e-mail aferentă contului de Facebook, iar algoritimii vor afișa dacă datele au fost scurse sau nu, notează CNN.

Însă, site-ul nu poate arăta cu exactitate, asta pentru că din 533 de milioane de utilizatori afectați, doar pentru 2,5 milioane s-a furat și adresa de e-mail.

Jurnaliștii de la Axios scriu că în ciuda încercării utilizatorilor de a-și publica datele furnizate către Facebook, mai devreme sau mai târziu, acestea vor fi făcute publice.

(P) Prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență România (PNRR) cu privire la Economia Socială... (P) Alegerea ușilor de interior – un pas esențial pentru amenajarea casei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x