Antena Căutare

Românii care vor să-și cumpere locuințe cu ajutor de la stat mai au de așteptat. De ce nu poate fi accesat noul program ”Prima Casă”

Românii care vor sa își cumpere o casă cu ajutor de la stat mai au de așteptat! Programul Prima Casa a fost sistat o data cu intrarea în vigoare a noii variante - O familie, o casă. Doar că nici acesta nu poate fi accesat pentru ca normele de aplicare întârzie sa apară. În acest context, creditele ipotecare ar putea fi o soluţie. Doar că avansul cerut e mult mai mare. 

După ani de stat în chirie, Alexandru a decis: își va cumpăra propria locuință. Banii de avans îi are deja puşi deoparte.

”Am început demersurile. Nu e perioada cea mai potrivita dat fiind starea de alertă în care suntem, doar ca acum am găsit ce mi-am dorit și mi-a plăcut.”, spune Alexandru Năstase, client.

Adică un apartament cu două camere care să coste cel mult 70 de mii de euro. Vrea să-şi cumpere locuinţa prin programul guvernamental "O familie, o casă". Mai are însă de aşteptat. Băncile nu mai preiau, momentan, noi solicitări. Le procesează doar pe cele primite până pe 5 aprilie 2020.

Veste excelentă pentru românii care au credite în lei la bănci. Rate mai mici în lunile următoare

”Şansele pentru a ma încadra la un credit "O familie, o casa" sunt destul de mari, pentru ca am un job stabil, salariul e ok, nu depășesc cerințele”, spune el.

”O familie, o casa", un program social cu limitări de venituri ale persoanelor care vor să aplice, cu limitări ale imobilului cu valoare maximă, şi cu condiţii, restricţii suplimentare faţă de vechiul program”, a precizat Anca Bidian, analist de credite.

Concret, programul se adresează cuplurilor cu venituri de până la 4.500 lei, dacă nu au copii. Pentru familiile cu copii, suma nu trebuie să depăşească 7.000 de lei.

O singură agenţie a primit sute de cereri.

”În acest moment, biroul nostru are peste 600 de cereri pe noul program.”, a declarat Irina Savu, manager departament credite.

Până de curând un astfel de apartament putea fi achiziţionat prin Prima Casă, doar că programul a fost sistat, iar noul program, care ar trebui să îl inlocuiască, nu are norme de aplicare. Ce le rămâne românilor de făcut?! Ei bine, ar putea să acceseze un credit ipotecar, doar că aici e o problema. Deja o banca a majorat avansul de la 15 la 25 la sută.

Pandemia a schimbat dorinţele românilor în materie de locuinţe

Un efect direct al crizei sanitare, spun experţii. Cum situaţia economică e incertă, specialiştii ne recomandă să economisim banii pentru achitarea a cel puţin trei rate lunare. Şi, dacă putem, să plătim un avans mai mare.

Anul trecut, 75 la sută din totalul creditelor ipotecare au fost standard.

Având în vedere că programul "Prima Casă" a fost blocat, nu mai pot fi acceptate noi aplicații, fiind necesare normele de aplicare ale noului program. Toate aplicațiile penru "Prima Casă" inițiate până pe 5 aprilie 2020, până la intrarea în vigoare a noului program, au fost continuate în analiză.

Este sau nu periculos să ieși la terasă? Medicul Adrian Marinescu: ”Riscul de transmitere este foarte mic!”... Mărturisirile dramatice ale unui fost bolnav de coronavirus: ”Am rămas cu sechele. Oxigenul nu mai pătrunde în plămâni c...
Idei pentru un mic dejun sănătos. Începe ziua cu o masă plină de nutrienți
Dimineața, ai nevoie de o masă echilibrată, bogată în nutrienți, care îți oferă energie...
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023. Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023 spune că Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale...
Parteneri
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Prăjitură gustoasă, aromată și colorată
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x