Specialiștii săpau în pământ într-o așezare paleolitică atunci când au dat peste un obiect ce le-a captat imediat atenția, în iunie 2019. Din primele observații s-a dedus faptul că ar fi vorba despre o statuetă de tip Venus, dar abia acum s-au aflat mai multe detalii despre această descoperire.
Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite, Beta Analytic din SUA și RoAMS, laborator al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani.
Practic, rezultatul arată faptul că statueta descoperită la Piatra Neamț este, de fapt, cea mai veche sculptură din România și din această parte a Europei, dar totodată și una dintre cele mai semnificative descoperiri paleolitice de pe continent.
O statuetă de 17.000 de ani a dost descoperită la Piatra Neamț
Specialiștii de la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic au explicat faptul că statueta de tip Venu cu o vechime de 17.000 de ani este într-o perfectă stare de conservare, spre deosebire de alte obiecte ce datează dn paleolitic.
Statueta descoperită la Piatra Neamț, de tip Venus, este realizată din gresie și are circa zece centimetri ca dimensiune.
Mai mult decât atât, românii pot admira statueta de 17.000 de ani, căci aceasta urmează să fie expusă la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, din 18 decembrie, maia informează cei de la bzi.ro.
Elena Nită, cercetător de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, a declarat că astfel de statuete sunt „o raritate la nivel mondial”.
Masa de Crăciun este mai scumpă în acest an! Pesta porcină crește prețurile... Cum va arăta sfârșitul lumii, de fapt! Primele semne au apărut deja! Ce se va întâmpla cu milioane de oameni, în curând...