"Codul Boc ii va transforma pe lucratori in consumabile", afirmau sindicalistii pe 17 martie, cand motiunea de cenzura depusa de PSD si PNL a fost respinsa, neintrunind numarul necesar de voturi in Parlament. Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pentru noul Cod al Muncii pe 8 martie, sustinand ca este un proiect prin care guvernantii isi propun sa flexibilizeze piata muncii si sa-i scape pe romani de mentalitatea de dinainte de ’89, conform careia locul de munca trebuie sa fie stabil si garantat zeci de ani. Codul Muncii va intra in vigoare incepand de luni, 2 mai, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, conform legii, dupa ce si Curtea Constitutionala a decis, pe 23 martie, cu majoritate de voturi, ca noul Cod al Muncii este constitutional, respingand sesizarea de neconstitutionalitate inaintata de PSD si PNL.
Potrivit noului Cod al Muncii, perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului se poate stabili, conform art. 31, la cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si la cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul de munca poate inceta exclusiv, printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa uneia din parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Se elimina si interdictia de a angaja mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post, introducandu-se prevederea ca se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post pentru o perioada de maximum 12 luni.
O alta modificare introdusa prin Legea nr. 40/2011 priveste concedierea colectiva.
Tot articolul, in Jurnalul National
Articolul continuă după reclamă
VIDEO! Ca-n Vestul Salbatic! Tren jefuit din mers in Constanta!...
UPDATE! Dinel Staicu, alias Nutu, a ajuns in Romania!...