Mitul ca guma ajuta la albirea dintilor a fost spulberat de cei de la Uniunea Europeana. Producatorii nu vor mai avea voie sa scrie un astfel de mesaj pe pachetele de guma. Vor putea cel mult sa scrie ca ajuta la mineralizarea dintilor sau ca impiedica uscare gurii.
Nici produsele care contin calciu sau vitamine nu scapa. Daca pana acum ambalajele ne garantau ca invelesc produse ce ne dau o sanatate de fier, de pe 14 decembrie vor fi obligate ne spuna doar adevarul. Pe etichete vom gasi inclusiv avertismente legate de ingredientele care pot dauna organismului.
"Vor fi mentiuni pentru sanatate standardizate, daca de exemplu pentru calciu exista opt mentiuni, doar acelea vor fi transcrise pe etichete", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.
De la jumatatea lui decembrie insa, producatorii vor fi obligati sa treaca in dreptul fiecarui aditiv un mesaj de avertisment. De exemplu, E 412 care este guma de guar va trebui sa contina mesajul "Poate duce la sufocare".
Lista alcatuita de Uniunea Europeana cuprinde aproape 200 de avertismente pe intelesul oricui. Aditivi, conservanti sau indulcitori, totul trebuie sa fie explicat pe eticheta, in functie de efecte. Mineralelor si vitaminelor trebuie sa li se treaca neaparat sursa de provenienta.
"Tot regulamentul va trebui respectat de producatori, atat din punct de vedere al mentiunilor de sanatate cat si al celorlalte produse care sunt inscriptionate acolo", completeaza Oana Grigore.
Ministerul Sanatatii a inceput deja o serie de intalniri cu producatorii de alimente pentru a le explica exact ce trebuie si mai ales ce nu trebuie scris pe ambalaje.